FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: kako će tržište reagirati na MOL-ovu najavu prodaje Ine?

Autor: neba
ZAGREB, 11. studenog 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje skromna likvidnost, što je uobičajeno za početak tjedna, a s najviše se nestrpljenja očekuje kako će tržište reagirati na MOL-ovu najavu prodaje udjela u Ini.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,15 posto, na 1.767 bodova, ostvarivši drugi tjedan zaredom blagi uspon.

Crobex10 porastao je, pak, 1,28 posto, na 1.003 boda, vrativši se ponovno iznad psihološki važne granice od 1.000 bodova. No, još od druge polovine listopada oscilira oko te razine, bez snage za znatniji oporavak.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 51,16 milijun kuna, što je otprilike 15 milijuna više nego u tjednu ranije, koji je bio skraćen zbog praznika.

Uz redovni promet, na domaćem je tržištu prošloga tjedna ostvaren i 4,6 milijuna kuna blok promet povlaštenim dionicama Adris grupe, po cijeni od 269 kuna. Tom dionicom u redovnom trgovanju ostvareno je još 2,2 milijuna kuna tjednog prometa, uz povećanje cijene za 1,1 posto, na 267,99 kuna.

„Na domaćem tržištu zaredala su dva pozitivna tjedna, no likvidnost je i dalje skromna, kreće se dnevno u prosjeku od otprilike 10 milijuna kuna. Skromnu likvidnost, karakterističnu za početak tjedna, očekujem i danas, dok će investitori pratiti što se zbiva na inozemnim tržištima“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je protekloga tjedna bila dionica HT-a, sa 14,5 milijuna kuna tjednog prometa i rastom cijene za 1,7 posto, na 169,85 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica AD Plastika, s više od 4,7 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala za 3,3 posto, na 127 kuna.

Među prošlotjednim gubitnicama izdvajaju se dionice Dalekovoda, čija je cijena pala 8,3 posto, te Atlantske plovidbe, za 5,5 posto.

Najveća dobitnica, pak, bila je dionica Solarisa, s rastom cijene za 12,5 posto. Znatnije je porasla i cijena dionice Ine, za 3,52 posto.

„S obzirom da je objava mađarskog MOL-a da razmišlja o prodaji svog udjela u Ini stigla u petak navečer, ostaje za vidjeti kakva će biti reakcija burze ovoga tjedna“, navodi Špoljar.

Na Wall Streetu su cijene dionica prošloga tjedna porasle, već peti tjedan zaredom, zahvaljujući jačanju američkog gospodarstva, dok su na većini europskih burzi pale, unatoč smanjenju kamata Europske središnje banke.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 0,9, a S&P 500 0,5 posto.

No, na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE oslabio je 0,4, a pariški CAC indeks 0,3 posto. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,8 posto.

„Protekloga tjedna nastavljen je pozitivni sentiment na Wall Streetu, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima i makroekonomskim pokazateljima“, kaže Špoljar.

Od kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, dosad je njih 75 posto svojom dobiti premašilo očekivanja analitičara, a njih 54 posto u vezi prihoda.

I makroekonomski pokazatelji, prije svega bolji nego što se očekivalo podaci o rastu američkog BDP-a i zaposlenosti, dali su poticaj američkim ulagačima.

„U okruženju dobrih makroekonomskih i poslovnih izvješća, pomalo jača i zabrinutost investitora da bi Fed uskoro ipak mogao smanjiti monetarne poticaje gospodarstvu“, ističe Špoljar.

Protekloga tjedna, dodaje, ECB je dao novi poticaj europskom gospodarstvu, snizivši ključnu kamatnu stopu s 0,5 na 0,25 posto, u nadi da će pospješiti oporavak, pogotovo u perifernim članicama eurozone.

„Na početku tjedna neće biti važnijih makroekonomskih objava, no u srijedu se očekuje izvješće o industrijskoj proizvodnji u eurozoni a u četvrtak novi podaci s tržišta rada“, zaključuje Špoljar.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙