FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić: Početak pregovora s EU mogao bi biti odgođen zbog Kosova

Autor: dvla
BEOGRAD, 10. studenog 2013. (Hina) - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u nedjelju da bi pregovori o članstvu Srbije u EU-u, čiji je početak planiran za siječanj 2014. godine, mogli biti odgođeni ako se ponove sukobi i tenzije na Kosovu i ponovio apel Srbima da iziđu na drugi krug izbora u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Dačić je u emisiji televizije Prva najavio da će srbijanski državni vrh tijekom prosinca imati još dva susreta s visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, a teme na sastancima 5. i 13. prosinca bit će Kosovo i provođenje bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Ashton je rekla da će dati pozitivno izvješće ako mi ostvarimo napredak, odnosno ako izađemo na izbore i krenemo u konstituiranje Zajednice srpskih općina (ZAS), što je sve u našem interesu", rekao je Dačić.

On je objasnio da Zajednica srpskih općina (ZAS), predviđena bruxelleskim sporazumom iz travnja ove godine, neće moći biti konstituirana, ukoliko načelnik sjevernog dijela grada bude Albanac.

"Ovo nije samo pitanje hoće li se izaći na taj drugi krug ili neće. To je kao sustav spojenih posuda - ako imate Albanca za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, to (Zajednica srpskih općina) ne može funkcionirati", rekao je Dačić.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Kosova poništilo je prošlog tjedna izbore na tri biračka mjesta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice koja su u nedjelju 3. studenog popodne napali ekstremisti i protivnici lokalnih izbora, polupali glasačke kutije i oštetili izborni materijal.

Po odluci SIP-a, izbori će biti ponovljeni 17. studenog, a pravo glasovanja u tri biračka mjesta u sjevernom dijelu grada, naseljenom sa 90 posto Srba i 10 posto Albanaca, imat će više od 23.300 birača.

(Hina) xvil ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙