FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika akcija čišćenja Parka prirode Medvednica

Autor: mbuj
ZAGREB, 9. studenog 2013. (Hina) - Na dvjema lokacijama u jugozapadnom dijelu Parka prirode Medvednica koje su izrazito važne za očuvanje bioraznolikosti – kamenolomu Bizek i livadi Ponikve provedena je danas velika akcija čišćenja otpada kojeg su nesavjesni građani odbacili u prirodu.

Park prirode Medvednica se od raznih vrsta otpada - od dijelova automobila, elektroničkog otpada, stolica, madraca, vrećica od grickalica, papira, konzervi, starih lonaca i kanistara, boca - čistio od 10 do 13 sati, a akciju je organizirala Javna ustanova Parka u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Gradom Zagrebom, "Čistoćom" koja je otpad besplatno odvozila na odlagalište te lista 24 sata. Za brojne sudionike akcije bio je osiguran pribor za čišćenje, a poslije i grah za okrijepu.

Otpad su, uz ravnateljicu Javne ustanove Park prirode Medvednica Snježanu Malić-Limari čistili i zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek sa suprugom i sinom, te pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras.

"Važno je da svi shvatimo da je briga o otpadu zajednički posao svih nas, da svatko ima odgovornosti i obaveze, a da bi sustav funkcionirao preduvjet je da svi dosljedno poštuju zakone", istaknuo je Dokoza.

"Dok mi danas dajemo svoj doprinos na lokalnoj razini za čišći okoliš, već od početka godine provodi se akcija pojačanog nadzora sustava gospodarenja otpadom kojom želimo uspostaviti red u tom sustavu, započevši sa odlagalištima otpada koja su zanemarivana već desetljećima", dodao je.

Istaknuo je kako im je želja stvoriti sustav gospodarenje otpadom koji će omogućiti građanima da odvoje korisnu sirovinu i da na taj način ostvare uštedu u svojim kućnim budžetima. Dokoza je "iskoristio" današnju akciju kako bi usvojio šišmiša. U Parku je špilja Veternica u kojoj živi 14 vrsta šišmiša, a program usvajanja koji provodi Javna ustanova Parka doprinosi njihovoj zaštiti.

Ravnateljica Malić-Limari kazala je kako im je taj jugozapadni dio parka prirode Medvednica "tvrdokorni problem", da se akcija čišćenja provodi 13 godina u nizu, ali uvijek smeća ima, čak i odbacivanja kamionima i prikolicama. Istaknula su da su prije desetak godina pronašli čak i dio tenka.

Istaknula je kako su oba lokaliteta na kojima se provodila akcija čišćenja izuzetno važna za bioraznolikost. Kamenolom Bizek, osim što je vrijedno geološko područje, ujedno je i važan faunistički lokalitet zbog zabilježenih 12 vrsta gmazova i vodozemaca. Ponikve su jedinstven primjer vlažne livade na Medvednici, na kojoj je zastupljena vegetacija tipična za plitke depresije u kojima se u proljeće duže zadržava voda. S obzirom da se radi o krškom polju (vodopropusne stijene) koje je ujedno i slivno područje špilje Veternice, vodena staništa i fauna špilje ugroženi su onečišćenjem površinskih voda, što je posljedica poljoprivredne djelatnosti, odlaganja otpada, pranja automobila i drugih oblika onečišćenja, rekla je.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek istaknula je kako je "u šoku" od toga što je sve pronašla u prirodi, pa čak i ostatke nekih artikala koje već desetke godinama nema u prodaji, što je pokazatelj kako plastičnom otpadu trebaju godine da se razgradi. "Najradije bih one koji su to pobacali dovela ovdje i pokazala im kako to izgleda", rekla je.

(Hina) xbma ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙