FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koncertom obilježen Dan nezavisnosti Poljske

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. studenog 2013. (Hina) - Izvedbom triju djela poljskih skladatelja orkestar Zagrebačke filharmonije obilježio je u petak navečer u Zagrebu Dan nezavisnosti Poljske.

Na programu su bila djela trojice poljskih skladatelja, Frederica Chopina, Wojciecha Kilara i Witolda Lutoslawskog.

"Večeras slavimo preporod Poljske", rekao je poljski veleposlanik u Zagrebu Maciej Szymanski, pozdravivši na hrvatskome "sve prijatelje Poljske i poljske glazbe", među kojima je bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Zagrebačka filharmonija izvela je Kilarovu Orawu za gudački orkestar, a nadahnutom izvedbom Koncerta za orkestar Witolda Lutoslawskog ujedno je obilježena i stogodišnjica rođenja toga poljskog kompozitora i dirigenta smatranog jednim od najvećih europskih skladatelja 20.stoljeća.

Filharmonijom je ravnao poljski dirigent Antoni Wit, nekadašnji umjetnički ravnatelj Varšavske filharmonije, a 24-godišnji pijanist Marcin Koziak tehnički je korektno izveo jedno od najpoznatijih Chopinovih djela, 1. Koncert za klavir i orkestar, koji ima posebno mjesto u srcima Poljaka, unatoč tome što je skladatelj nedugo nakon praizvedbe 1930. zauvijek napustio domovinu.

Koziak, dobitnik brojnih nagrada za mlade pijaniste na međunarodnim natjecanjima, u dodatku je efektno izveo i Chopinovu Revolucionarnu etudu, što je i zagrebačka publika prepoznala.

(Hina) xmh yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙