FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stvaranje radnih mjesta u Europi i središnjoj Aziji i dalje je slabo - Svjetska banka

Autor: mpuk
VARŠAVA/ZAGREB, 8. studenog 2013. (Hina) - Nezaposlenost u Europi i središnjoj Aziji visoka je a tempo otvaranja novih radnih mjesta slab, unatoč impresivnim reformskim naporima u mnogim zemljama, upozorava Svjetska banka u najnovijem izvješću.

Svjetska banka (SB) stoga u izvješću "Povratak na posao: rast i zapošljavanje u Europi i srednjoj Aziji" preporučuje vladama da stvore okruženje koje će postojećim poduzećima omogućiti razvoj a novima uzlet i brzi uspjeh odnosno gašenje u slučaju neuspjeha, uz minimalne troškove.

Radnici bi pak trebali biti osposobljeni da iskoriste nove prilike za zapošljavanje, kroz primjerene kvalifikacije i poticaje za rad, neometan pristup tržištu rada i mogućnost selidbe na lokacije s većim potencijalom za zapošljavanje, navode u Svjetskoj banci.

Podsjećaju da je prošle godine prosječna stopa nezaposlenosti u Europi i središnjoj Aziji iznosila 14 posto. Posebno zabrinjava što oko polovice svih nezaposlenih traži posao više od godinu dana, dodaju.

Analizirajući uzrok tako visoke nezaposlenosti, zaključuju, između ostalog, da su većinu novih radnih mjesta u regiji otvorila malobrojna, uglavnom nova poduzeća s visokim stopama rasta, takozvane 'gazele'. Razina poduzetništva i dalje je pak niska pa zemlje moraju "pretočiti poduzetnički potencijal u uspješno otvaranje novih poduzeća koja mogu ubrzati stvaranje novih radnih mjesta", dodaje se.

Izglede za zapošljavanje smanjuje i nedostatak potrebnih vještina posebno mladih i starijih osoba, zbog neadekvatne reakcije sustava obrazovanja i osposobljavanja na promjenu potražnje poslodavaca. Stoba SB savjetuje preispitivanje osnova sustava obrazovanja, usavršavanja i permanentnog učenja.

"Da bi se otvorilo više i boljih radnih mjesta, dužnosnici moraju ići dalje od tradicionalnih politika tržišta rada i propisa", zaključila je Carolina Sanchez-Paramo, rukovoditeljica sektora Svjetske banke za smanjenje siromaštva i gospodarsko upravljanje u Europi i središnjoj Aziji.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙