FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Nevladine udruge traže od srbijanskih vlasti zaštitu ugroženih skupina

Autor: vili
BEOGRAD, 8. studenog 2013. (Hina) - Skupina nevladinih organizacija i udruga okupljena u Kući ljudskih prava i demokracije zatražila je u petak od srbijanskog državnog vrha potpunu promjenu politike prema zaštiti ljudskih prava i ocijenila da srbijanska vlada šuti o incidentima, promidžbi fašizma i pogoršanju položaja ugroženih skupina i svih građana.

Kako se navodi u priopćenju Kuće ljudskih prava, stanje u području zaštite ljudskih prava "drastično se pogoršava iz dana u dan".

"Glavno pogonsko gorivo za ovakav trend je javna ili prešutna potpora stranaka na vlasti ekstremistima i kršiteljima ljudskih prava", istaknuto je u priopćenju Kuće ljudskih prava, u kojem se podsjeća da je za manje od dva mjeseca u Srbiji zabilježeno nekoliko ozbiljnih incidenata, među kojima su zabrana Parade ponosa, prijetnje aktivistima LGBT zajednice te javne manifestacije fašizma navijača nogometnog kluba i rasistički prosvjed građana naselja Zemun polje protiv Roma.

Konstatira se i da nijedan od tih incidenata nije okončan kaznenom prijavom niti procesuiran te da je u većini slučajeva izostala reakcija izvršne vlasti.

Kuću ljudskih prava i demokracije čine nevladine organizacije Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku i Građanske inicijative.

U Beogradu je za danas najavljena sjednica Biroa za koordiniranje službi sigurnosti srbijanske vlade, čiji je predsjedatelj vicepremijer Aleksandar Vučić. On je, najavljujući taj sastanak, ranije poručio da će se "država Srbija obračunavati s kriminalcima, a ne s navijačima" i to "u idućih nekoliko dana". Također je istaknuo da sigurnosne službe imaju sve potrebne informacije o osobama koje stoje iza nereda u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice tijekom lokalnih kosovskih izbora, kada su nedjelju nasilnici upadali na biračka mjesta.

Istodobno, Visoko vijeće sudstva Srbije (VSS) priopćilo je danas da će, u okviru redovite kontrole sudova, zatražiti analizu i podatke o postupanju u predmetima nasilnog ponašanja na sportskim priredbama, uz ocjenu da je "uvjet za efikasnu prevenciju i sprječavanje" nasilja i incidenata neophodna koordinirana suradnja.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙