FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 7. studenoga

Autor: trub
ZAGREB, 7. studenog 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti Hrvatska za četvrtak, 7. studenoga.

ZAGREB - Sjednica hrvatske Vlade (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2).n Pred ministrima je prijedlog zakona o socijalnoj skrbi koji sadrži nove kriterije za ostvarivanje socijalnih pomoći i usluga, a predviđa uspostavu jedinstvenog registra korisnika socijalnih usluga i novčanih pomoći. Zakonom se predlaže uvođenje instituta zajamčene minimalne naknade kao novog oblika novčane naknade koja objedinjuje dosadašnje naknade sa socijalnom komponentom, a njezin maksimalni iznos bio bi 2.900 kuna po kućanstvu. Na dnevnom redu je i prijedlog zakona o mirovinskom osiguranju kojim se predlaže postupno povećanje dobne granice za stjecanje prava na starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu i to sa 65 na 67 godina s početkom 2030. godine, tako da bi se 2038. odlazilo u mirovinu sa 67 godina starosti. Uvodi se i novi institut minimalne mirovine, a omogućava se i odlazak u mirovinu bez penalizacije radnicima koji imaju 41 godinu staža i navršenih 60 godina života. Bez penalizacije bi u prijevremenu mirovinu mogli ići i radnici koji zbog stečaja poduzeća završe na Zavodu za zapošljavanje, ako im se u roku od dvije godine ne nađe posao, a imaju uvjete za prijevremenu mirovinu. Pred Vladom će se naći i Nacrt konačnog prijedloga zakona o obrtu. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je kako će predložiti smanjivanje doprinosa za Hrvatsku obrtničku komoru (HOK) za više od 50 posto, što je korak do dobrovoljnog članstva. Maras se i dalje zalaže za dobrovoljno članstvo, ali kako je u vladajućoj koaliciji bilo rasprava treba li s ono uvesti odmah ili postupno, predloženo je rješenje da se komorski doprinos smanji za više od 50 posto. Uz smanjivanje doprinosa, predlaže se i ukidanje odgovornosti obrtnika cjelokupnom imovinom, prijenos obrta za života obrtnika itd. Vlada će odlučivati i o prijedlogu Ministarstva zdravlja da se razmjerno smanje plaće zdravstvenim djelatnicima koji su u listopadu sudjelovali u štrajku, za sate koje su proveli u štrajku.

ZAGREB - Nastavak 9. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Sabor, Trg sv. Marka 6). Sabor će zasjedanje nastaviti raspravom o konačnom tekstu izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim se želi pod kontrolu staviti rashode koje banke nameću građanima tijekom korištenja kredita. U Zakonu o potrošačkom kreditiranju kamate u kreditima koji imaju aprecijaciju veću od 20 posto u odnosu na početni tečaj određivat će se na temelju početne kamatne stope i početne vrijednosti libora. Iz Vlade poručuju kako žele zaoštriti odnos rema kreditnim institucijama, te kontrolirati rashode koje građani imaju po osnovama kredita, a u tom se smislu više ne bi dopuštale nove naknade nakon ugovorenog kredita. Vlada predlaže da naknade vezane uz odobrene kredite moraju biti vezane uz stvarni trošak odobravanja, a zabranjuje se uvođenje novih naknada nakon sklapanja ugovora o kreditu. Ministarstvo financija će propisivati koje su naknade dozvoljene za stambene kredite, a banke moraju građane u pisanom obliku upozoriti što je to tečaj, što mogu očekivati i što su promjenjive kamatne stope.

ZAGREB - Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća. Na dnevnom redu Sjednice su Nacrt prijedloga zakona o obveznim mirovinskim fondovima, Nacrt prijedloga zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, te Nacrt prijedloga zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima. Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sjednice, nakon koje su predviđene izjave za medije (14 sati, Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Ulica grada Vukovara 78.).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu predstavljanja kampanje odgovornog konzumiranja alkohola Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja. U suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo predstavit će se aktivnosti kampanje i edukacijska brošura "Razgovarajmo s mladima o opasnostima zloupotrebe alkohola", nastala u suradnji i uz pomoć stručnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Agencije za obrazovanje. Važnost ove kampanje prepoznale su i tvrtke Konzum i Tisak koje će kao njezini partneri označiti svoja prodajna mjesta plakatima s jasnom komunikacijskom porukom kojom se deklarativno ističe poštovanje zakonske dobne granice za prodaju alkoholnih pića. Ujedno će i njihovi zaposlenici nositi odgovarajuće bedževe koji jasno komuniciraju glavnu poruku kampanje (13 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Tiskovna konferencija u organizaciji Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-e. Konferencija se organizira nakon održavanja Izvanredne sjednice Glavnog odbora i Predsjedništva HVIDR-a na kojoj će, osim svih predsjednika i članova tijela HVIDR-e , nazočiti i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić. Tema tiskovne je podrška Stožeru te pokretanje akcije prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, obavijest o održavanju tribine HVIDR-e 17. studenoga u Vukovaru, te očitovanje u vezi najave Vlade o smanjenju mirovina hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata (11,30 sati, poslovne prostorije HVIDR-a RH, Galovićeva 10) .

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

poslijepodne - Milka Ćurković

navečer - Tomislav Rubić

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsdju ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙