FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik "Demokracija i postdemokracija"

Autor: tdel
ZAGREB, 6. studenog 2013. (Hina) - Zbornik radova "Demokracija i postdemokracija" u kojem je dan prikaz teorijskih rasprava o demokraciji kao obliku vladavine od antike do danas te povijesni pregled razvoja, kriza i krahova liberalno-demokratskih režima od kraja 19. stoljeća do suvremenog doba, predstavljen je večeras u Kući Europe u Zagrebu.

Zbornik su uredili Anđelko Milardović i Nikolina Jožanc, a objavila ga je izdavačka kuća "Pan Liber" i Institut za europske i globalizacijske studije.

Nastao je na temelju znanstvene konferencije "Demokracija i postdemokracija u Hrvatskoj i Europskoj uniji" održanoj 22. listopada 2012. u Zagrebu na kojem su politolozi Tihomir Cipek, Berto Šalaj, Tonči Kursar, Pero Maldini, Dražen Lalić, Anđelko Milardović, Slaven Ravlić i drugi hrvatskoj javnosti približili razumijevanje postdemokracije kao pojma koji uvelike pomaže objasniti aktualne te probleme demokracije kao političkog poretka općenito.

Predstavljajući zbornik, dekan zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek rekao je da je to pionirski rad u Hrvatskoj, jer do sada u našoj zemlji nije bilo dovoljno rasprave o problemima demokratskih sustava i demokratske prakse u svijetu koja se nužno reflektira i u Hrvatskoj.

Istaknuo je da danas više nema općeg konsenzusa o tome što je to normativni model demokracije, a još manje o kvalitetnom funkcioniranju demokracije u praksi. Smatra da se treba vratiti prosvjetiteljskim idealima autonomije pojedinca i racionalnosti te tematizirati pojam građanskih vrlina.

"Rješenje nije jednostavno, a ako zanemarimo prosvjetiteljski ideal racionalnosti i autonomije pojedince teško ćemo naći rješenje problema", kazao je Zakošek.

Pravnik Josip Kregar rekao je da autori u zborniku pokazuju postojanje raskola između očekivanja i stvarnih rezultata demokracije, te da smo bili slijepi prema određenim patološkim tendencijama koje postoje u demokratskim sistemima. Upozorio je da autori u zborniku primjećuju kako u Hrvatskoj postoje sasvim jasni znakovi ograničenja i kritike demokracije, buđenja populizma te sasvim jasni znakovi nekompetentne vlasti.

Politologinja Ana Matan istaknula je kao se danas kriza predstavničke demokracije ogleda u sve manjem sudjelovanju građana u političkom procesu i prijeziru građana prema politici i političarima. Navela je i da se u postdemokraciji proširio i produbio jaz između naroda i elita, došlo je do povezanosti između političkih elita s korporacijama i globalnim centrima moći, pada povjerenja u političke institucije te pražnjenja politike od "sadržaja". Politika pritom, smatra, prestaje biti smislena djelatnost već jedan oblik predstave.

"Autori zbornika drže kako su posljedice tog stanja rast populizma te broja zagovornika neposredne demokracije", rekla je Matan.

Predstavljanju zbornika nazočili su i predsjednik Republike Ivo Josipović te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin.

(Hina) xtdel ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙