FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski veleposlanik odbacuje optužbe kineskog kao "zlonamjernu propagandu"

Autor: ista
ZAGREB, 6. studenoga 2013. (Hina) - Japanski veleposlanik u Hrvatskoj odbacio je u srijedu kao "zlonamjernu propagandu" nedavne optužbe kineskog veleposlanika da Japan ne priznaje krivnju za žrtve u Drugom svjetskom ratu i da je japanski militarizam u porastu.

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Shen Zhifei rekao je na obljetnici 1. zasjedanja ZAVNOH-a krajem listopada u Otočcu da Japan u 60 godina od završetka rata nije priznao krivnju i pokazao kajanje za nesreću drugih azijskih naroda te da je posljednjih godina japanski militarizam u porastu.

"Japan je zemlja pacifizma, demokracije i vladavine prava. Izraz 'militarizacija' Japana je zlonamjerna propaganda", stoji u priopćenju veleposlanika Masarua Tsujia Hini.

Odbacujući stajalište kineskog veleposlanika jer ono zauvijek određuje pobjednike i gubitnike, veleposlanik ističe da današnji Japan vodi politiku aktivnog pacifizma baziranu na načelima međunarodne suradnje.

"Sigurnosna politika Japana je stoga daleko od "militarizacije" i nema potreba za zabrinutošću, a Japan će to drugim zemljama objasniti na pristupan i transparentan način", ističe se u priopćenju.

Veleposlanik Tsuji priznaje da je Japan prije i za vrijeme rata prouzročio veliku štetu i patnje, osobito u Aziji, ali ističe da se iskreno suočio s prošlošću i trudio izgraditi mir i prosperitet u svijetu.

"Japanska vlada takvu povijesnu činjenicu prihvaća ponizno, izražava duboko žaljenje i iskrene isprike te duboko suosjećanje sa svim žrtvama unutar i izvan Japana", navodi Tsuji i podsjeća da je Tokio podmirio ratne odštete azijskim državama.

Podsjetivši da je Japan pomagao Hrvatskoj u obnovi ratom razorenih područja, Tsuji je uvjeren da hrvatski građani doživljavaju Japan i njegove stanovnike onakvima kakvi doista jesu.

"Zajedničkim smo se snagama trudili u realizaciji projekata poput obnove škola i razminiranja. Uvjeren sam da hrvatski građani, upoznavši Japance koji s veseljam rade za dobrobit drugih ljudi, nikada neće pogriješiti u raspoznavanju prave slike Japana", stoji u priopćenju.

(Hina) xbcav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙