FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RH namjerava organizirati trgovinsko-investicijsku konferenciju u Kini

Autor: djan
ZAGREB, 5. studenoga 2013. (Hina) - Hrvatska namjerava organizirati trgovinsko-investicijsku konferenciju u Kini, po uzoru na forum nedavno održan u Londonu, na kojem bi se predstavili hrvatski projekti i tvrtke, priopćilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nakon sastanka zamjenika ministrice Joška Klisovića s pomoćnikom kineskog ministra trgovine zaduženim za vanjsku trgovinu Wang Shouwenom.

Klisović, koji je dio izaslanstva potpredsjednice vlade i šefice diplomacije Vesne Pusić u posjetu Kini, i Shouwen razgovarali su o ukupnim trgovinskim i investicijskim odnosima, kao i mogućnostima daljnje suradnje, posebno na području prehrambene trgovine, ICT-a, turizma te elektroprivrede.

Također je bilo govora i o plasmanu hrvatskih mliječnih proizvoda na kinesko tržište. Kina je sedmi trgovinski partner Hrvatske, ali postoji veliki deficit na hrvatskoj strani. Dogovoren je, također, nastavak rada Mješovitog državnog povjerenstva za gospodarske i trgovinske odnose, te je istaknuta namjera da se organizira trgovinsko-investicijska konferencija u Kini, po uzoru na forum nedavno održan u Londonu, na kojem bi se predstavili hrvatski projekti i tvrtke, kaže se u priopćenju.

Kineska je strana, među ostalim, izrazila namjeru ulaganja u turizam, infrastrukturu (luke i prometnice), te je naglašeno kako postoji politička volja i gospodarski interes Kine za ulaganja u Hrvatsku. Također je istaknuto, kako su kineske tvrtke spremne sudjelovati na javnim natječajima kako i propisuju europske procedure.

Ministrica Pusić drugog se dana posjeta Kini sastala s kineskim kolegom Wang Yiem i predsjednicom vanjskopolitičkog odbora kineskog parlamenta Fu Ying. Pusić će se sutra, prije odlaska u Šangaj, sastati s vicepremijerom i stalnim članom Politbiroa Zhing Gaolijem, nadležnim za financije i razvoj resursa.

(Hina) xpp/xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙