FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 5. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić smatraju da je prijedlog referendumskog pitanja o ustavnoj definiciji braka - "Jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene", protuustavan jer dovodi izvanbračne i istospolne zajednice u nepovoljniji položaj. Vidović i Ljubičić u zajedničkom priopćenju ističu da je prijedlog referendumskog pitanja protivan članku 14. Ustava, kojim se zabranjuje diskriminacija, te članku 3. Ustava, kojim je propisano da je jednakost (zajedno s nacionalnom ravnopravnošću i ravnopravnosti spolova te poštivanjem prava čovjeka) jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava. Odredba u Ustavu kojom bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca, predstavljala bi dovođenje izvanbračnih i istospolnih zajednica u nepovoljniji položaj, ocjenjuju pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Pravobraniteljice naglašavaju potrebu sagledavanja ustavnog teksta kao cjeline, te podsjećaju da se svaka ustavna odredba mora tumačiti u skladu s najvišim vrednotama ustavnog poretka, koje su temelj za tumačenje samog Ustava.

ZAGREB - Predstavnici LGBT zajednice zatražili su danas od Hrvatskog sabora pokretanje postupka ocjene ustavnosti referendumskog pitanja inicijative "U ime obitelji", poručivši kako je pitanje zaštite obiteljskog života jedno od temeljnih ljudskih prava o kojem se ne bi smio raspisivati referendum. "Referendum se ne bi smio raspisivati o ljudskim pravima i većina nikada ne bi smjela odlučivati o pravima manjine", kazala je koordinatorica lezbijske udruge Kontra Sanja Juras predajući zahtjev predsjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova laburistici Nansi Tireli. Juras smatra da pitanje "Jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene" ne smije biti predmetom referenduma. "Sabor to treba spriječiti, a nadležni saborski odbori - za ravnopravnost spolova i ljudska prava, trebaju se o tome očitovati", ustvrdila je Juras. Tireli je predstavnicima LGTB zajednice obećala poštivanje procedure. "Ako članovi Odbora budu 'za' da se ovaj zahtjev uputi u proceduru, odluka Odbora će se uputiti Saboru, a onda će se na Saboru većinom glasova odlučivati o tome hoće li taj zahtjev biti upućen Ustavnom sudu ili ne", kazala je.

OSIJEK - Na Županijskom sudu u Osijeku počelo je danas suđenje šestorici optuženika, koje Uskok tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti, primanjem mita te poticanjem na ta kaznena djela općinu Sibinj oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,01 milijuna kuna. Sva šestorica optuženika izjasnila su se da se ne smatraju krivima. Zbog sumnje u malverzacije sa zemljištem na području općine Sibinj, kod Slavonskog Broda, optuženi su bivši načelnik te općine Ivica Batinić, bivši član općinskog Poglavrstva Ivan Mišković, bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, umirovljeni general Mladen Kruljac, poduzetnik Ivan Rimac, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković te autoprijevoznik Željko Garić. Nakon čitanja optužnice većina branitelja okrivljenih izjavila je da će uvodne govore održati nakon izvođenja dokaza optužbe, a Kruljčev odvjetnik Branko Šerić u uvodnom je govoru naglasio kako će se tijekom postupka dokazati da je njegov klijent postupao u skladu s usmenim i pismenim zapovjedima, uobičajenima u svakodnevnom životu vojske.

ZADAR - Biogradska komunalna tvrtka "Bošana" na odlagalište Baštijunski brig ne odlaže one vrste otpada za koje nema dozvolu, izjavio je danas direktor te tvrtke Krunoslav Pešić. Dodao je kako u "Bošani" još nemaju nikakvu službenu informaciju iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koje bi ovaj tjedan, navodno, Biogradu na moru zabranilo odlaganje svih vrsta otpada za koje nemaju dozvolu. Pešić ističe kako biogradska komunalna tvrtka ne odlaže one vrste otpada za koje nema dozvolu. " 'Bošana' ima dozvolu za prijevoz, privremeno skladištenje i odlaganje komunalnog i biorazgradivog otpada, a sav ostali otpad 'Bošana' ne prikuplja, a niti odlaže. Ono što ne smije na odlagalište ide u reciklažno dvorište", dodao je. No, na žalost, ističe Pešić, postoje neke vrste otpada koje "Bošana" prikuplja, primjerice plastičnu ambalažu od ostalih polimera, kao što su čašice od jogurta, šampona i slično, koje tvrtka prikuplja na reciklažnom dvorištu i stalno ga gomila. "Tvrtka koja je taj otpad prikupljala, otišla je u stečaj, nemamo ga kome predati, a otpad se i dalje gomila", rekao je Pešić.

RIJEKA - Robert Mežnarić osuđen je danas na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno na 15 godina zatvora zbog ubojstva Doriana Grubišića u prosincu 2011. na otoku Krku, te zbog zlouporabe droge. Presudu je donijelo sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudac Saša Cvijetić. Mežnarić (42) je dobio 14 godina zatvora za ubojstvo te još tri godine zbog pronađene droge, i to više od kilograma marihuane i amfetamina, pronađenih u njegovoj kući prilikom pretrage nakon uhićenja. Zatvorska kazna je objedinjena na 15 godina. Sudsko vijeće je utvrdilo kako su potvrđeni svi navodi optužnice i to dokazima i iskazima svjedoka.

ZAGREB - Zagreb salon, međunarodna izložba fotografija čije se 35. izdanje otvara večeras u Muzeju Mimara, predstavit će 120 fotografija isto toliko autora iz Švedske, Turske, Finske, Italije, Slovenije, Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Posebnost ovogodišnjeg salona je što se prvi put, u svojoj povijesti dužoj od sto godina, ne organizira kao natječajna izložba već je njezin organizator, Fotoklub Zagreb prijateljske klubove iz Hrvatske i svijeta pozvao da sudjeluju na manifestaciji. Predsjednik Fotokluba Zagreb Damir Tiljak podsjetio je u uvodnom tekstu izložbe kako je Zagreb salon nastao 1910. po uzoru na pariški. Stručni žiri je za zagrebački salon odabirao radove i nagrađivao najbolje fotografije, a prva izložba bila je u Umjetničkom paviljonu.

ZAGREB - Izložba "Herta Müller: Začarani krug riječi" posvećena životu i radu dobitnice Nobelove nagrade za književnost 2009. godine predstavljena je danas novinarima u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu. Izložba, koju je NSK organizirao u suradnji s Goethe-Institutom, govori o autoričinu životnom putu, počevši od njezina djetinjstva u švapskome Banatu, sve do dodjele Nobelove nagrade za književnost, a bit će otvorena do 19. studenoga. Goethe-Institut izložbom koja ide autoričinim tragovima, od djetinjstva u njemačkome Banatu, donoseći i fotografije iz obiteljskoga vlasništva Herte Müller, sve do primanja Nobelove nagrade za književnost, želi prikazati život i rad ove rumunjsko-njemačke književnice. Na izložbi su prikazani i isječci, takozvani spisi Securitatee, dijelovi tajnih spisa komunističke policije iz Rumunjske, koji govore o rigoroznome i neprijateljskome političkom sustavu, te kolaži Herte Müller, koji prikazuju nepoznatu stranu njezina stvaralaštva, a nastajali su od kraja osamdesetih godina.

SLAVONSKI BROD - Slavonskobrodska granična policija zaplijenila je oko 10 kilograma marihuane i oružje na graničnom području između Republike Hrvatske i Bosne i Hecegovine. Droga i oružje zapljenjeni su prilikom patrole hrvatske granične policije. Više informacija o zapljeni policija će iznijeti na izvanrednoj konferenciji za novinare danas u 12 sati u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj u Slavonskom Brodu.

ŠOLTA - Oko četiri hektara borove šume izgorjelo je u požaru koji je sinoć u 23,20 sati buknuo na otoku Šolti u mjestu Nečujam, u predjelu Gaja, nedaleko apartmanskih naselja. Vatru je gasilo 30 vatrogasaca Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Šolte sa šest vozila. Požar je stavljen pod kontrolu u 1,20 sati, a za nešto više od sat vremena je i lokaliziran, doznaje se od tamošnjih vatrogasaca.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙