FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se usporavanje rasta potrošnje

Autor: neba
ZAGREB, 5. studenog 2013. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u rujnu, a makroekonomisti očekuju rast potrošnje peti mjesec zaredom, ali sporiji nego u kolovozu.

Pet makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u rujnu u odnosu na isti lanjski mjesec za 1,4 posto. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 1 do 1,8 posto.

Bio bi to peti mjesec zaredom kako potrošnja raste, ali sporije nego u kolovozu, kada je ojačala za 2,6 posto na godišnjoj razini.

„Prve procjene rezultata u turizmu za rujan svakako idu u prilog tezi o pojačanoj potrošnji, iako je nastavak rasta maloprodaje velikim dijelom rezultat baznog učinka, s obzirom na pad trgovine na malo u rujnu prošle godine za 4,1 posto godišnje“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

U anketi se navodi da bi na rast prometa u trgovini na malo mogla utjecati i fiskalizacija koju provodi Ministarstvo financija jer to utječe na prikazani promet u trgovinama.

Međutim, rast potrošnje mogao bi biti sporiji nego mjesec dana prije jer je prošao vrhunac turističke sezone.

„U rujnu očekujemo prekid razdoblja nešto povoljnijih kretanja u segmentu maloprodaje jer je, nakon završetka središnje turističke sezone, utjecaj potrošnje stranih gostiju nešto manji. Ipak, pritiske na pad trebala bi ublažiti činjenica da je u rujnu prošle godine zabilježen relativno snažan pad prometa u maloprodaji“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙