FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija razmatra uvođenje takozvanog "Google poreza"

Autor: akoz
RIM, 4. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Najveća vladajuća talijanska stranka predložila je zakon kojime bi se povećali prihodi države tako što bi se multinacionalnim internetskim kompanijama poput Googlea, Amazona i Yahooa učinilo skupljim poslovanje u Italiji.

Prijedlogom zakona koji je iznijela Demokratska stranka (PD) želi se osigurati najmanje milijarda eura zakonom, nazvanim "Google porez", koji bi obvezao tvrtke da internetsko oglašavanje i prodaju mogu obavljati samo preko agencija koje su u talijanskom poreznom registru.

Iako njeni predlagači mjeru vide kao popularan način da se povećaju prihodi na račun profitabilnih stranih tvrtki, kritičari prijedloga kažu da je temeljen na nerealnim željama a ne na čvrstom poznavanju kako funkcioniraju prodaja i oglašavanje na internetu.

Po prijedlogu zakona se multinacionalne tvrtke ne bi izravno oporezivale ali bi ih se primoralo da koriste talijanske tvrtke za oglašavanje umjesto trećih strana sa sjedištima u zemljama s niskom poreznom stopom, poput Luksemburga, Irske ili zemalja izvan Europske unije.

Država bi tako ostvarila prihod kroz porez na dodatne prihode talijanskih agencija za oglašavanje i pružatelja internetskih usluga.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙