FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZPH najavio obraćanje Ustavnom sudu RH

Autor: ivuc
OSIJEK, 4. studenog 2013.(Hina) - Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) ocijenila je danas sramotnom Vladinu uredbu o utvrđivanju statusa bivših nositelja stanarskih prava i o uvjetima njihova stambenog zbrinjavanja te je najavila da će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu suglasnosti te uredbe sa Zakonom o područjima od posebne državne skrbi.

Predsjednik ZPH Josip Kompanović rekao je na konferenciji za novinare da je riječ o izbjeglicama koji su, tijekom velikosrpske agresije, napustili svoje stanove u Osijeku i drugim područjima Hrvatske te izgubili stanarska prava jer su iz tadašnjih tzv. društvenih stanova izbivali duže nego što je zakon propisivao.

Ustvrdio je kako Vlada RH tom uredbom otvara mogućnost dodjele zamjenskih stanova bivšim nositeljima stanarskih prava ne samo u područjima od posebne državne skrbi, nego i u drugim dijelovima Hrvatske, a najviše zahtjeva podneseno je u Osijeku, Karlovcu i Zadru.

Kompanović drži kako je tom uredbom Vlada RH hrvatske prognanike dovela u potpuno neravnopravan položaj u korist bivših nositelja stanarskih prava kojima se tako daje mogućnost stambenog zbrinjavanja čak i ako u vlasništvu imaju drugu stambenu nekretninu, a prognanici su izgubili pravo na obnovu svojih kuća ako su tijekom progonstva kupili kakvu nekretninu.

Dodao je kako se pravo na stambeno zbrinjavanje omogućava i bivšim nositeljima stanarskog prava koji su u vlasništvu imali neku drugu nekretninu, ali su je prodali ili darovali, a pogoduje im se i tako što najveći dio dokumentacije za predaju zahtjeva prikuplja država po službenoj dužnosti, a oslobođeni su plaćanja pristojba, što ide na teret državnog proračuna.

Ocijenio je kako je riječ je o nejednakosti pred Ustavom i zakonom te kršenju Zakona o područjima od posebne državne skrbi, koji propisuje zabranu stambenog zbrinjavanja onih koji posjeduju nekretninu bez obzira na površinu i onih koji su posjedovali nekretnine, ali su ih prodali ili darovali.

Najavio je da će zbog toga ZPH već ovoga tjedna od Ustavnog suda zatražiti ocjenu suglasnosti te uredbe sa Zakonom o područjima od posebne državne skrbi.

(Hina) xivuc yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙