FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 4. studenoga 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Iako se najavljivalo da bi danas mogli završiti pregovori o novom Kolektivnom ugovoru za zdravstvenu djelatnost, prema izjavama sindikalnih čelnika uoči nastavka pregovora u Ministarstvu zdravlja malo je vjerojatno da će danas biti postignut dogovor i prekinut štrajk bolničkih liječnika koji traje već 48 dana. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek rekla je novinarima da ni danas neće biti gotovo, jer ona neće prihvatiti zahtjeve predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića. Ustvrdila je kako Babić traži da se kolektivnim ugovorom poboljšaju uvjeti rada za samo 5.700 liječnika od njih 12.600, koliko ih je ukupno u sustavu, za što bi trebalo izvojiti oko 300 milijuna kuna godišnje. Ivica Babić također nije siguran da će danas išta biti gotovo. Tvrdi da nije toliko problem u ministru zdravlja Rajku Ostojiću, koliko u Spomenki Avberšek koja, po njegovim riječima, namjerno odugovlači i traži povećanje osnovnih plaća. Vjerujem da bi se s ministrom Ostojićem i mogao dogovoriti, ali ne i sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi koji "ima svoju retoriku", rekao je Babić. Njegov sindikat održat će danas u podne izvanrednu skupštinu na kojoj bi trebao odlučiti hoće li potpisati novi Kolektivni ugovor i prekinuti štrajk ili će poduzeti nove sindikalne akcije.

ZAGREB - U povodu današnjeg održavanja sjednice Skupštine Zračne luke Zadar, Sindikat prometa i veza Hrvatske i Savez samostalnih sindikata Hrvatske u priopćenju za javnost apeliraju na predstavnike države, županije, grada i općine da direktoricu zračne luke Katicu Pupić Bakrač zadrže na toj dužnosti sukladno kvaliteti njezina dosadašnjeg rada. "Tražimo prekid politizacije i stabiliziranje uvjeta rada Uprave i zaposlenih u zračnoj luci Zadar", poručuju sindikalci. Pozivaju predstavnike svih razina vlasnika da utječu na završetak "negativnog povlačenja po medijima". Podsjećaju da se radi o jednoj od najuspješnijih domaćih zračnih luka, koja također ima dobro razvijene odnose poslodavca i radnika, što je rijetkost u Hrvatskoj. Od vlasnika očekuju očuvanje kontinuiteta poslovanja, ugovorne sigurnosti zaposlenih i potporu daljnjem investicijskom razvoju poduzeća. Politiziranje i prozivke, s bilo koje strane, koje nemaju veze s financijskim rezultatima poslovanja stvaraju štetu vlasniku i svim zaposlenima, stvaraju dojam nestabilnih uvjeta poslovanja i tjeraju Hrvatskoj toliko potrebne investitore od uspješnog projekta stvaranja profitabilne regionalne zračne luke Zadar, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - U povodu današnjeg održavanja sjednice Skupštine Zračne luke Zadar, Sindikat prometa i veza Hrvatske i Savez samostalnih sindikata Hrvatske u priopćenju za javnost apeliraju na predstavnike države, županije, grada i općine da direktoricu zračne luke Katicu Pupić Bakrač zadrže na toj dužnosti sukladno kvaliteti njezina dosadašnjeg rada. "Tražimo prekid politizacije i stabiliziranje uvjeta rada Uprave i zaposlenih u zračnoj luci Zadar", poručuju sindikalci. Pozivaju predstavnike svih razina vlasnika da utječu na završetak "negativnog povlačenja po medijima". Podsjećaju da se radi o jednoj od najuspješnijih domaćih zračnih luka, koja također ima dobro razvijene odnose poslodavca i radnika, što je rijetkost u Hrvatskoj. Od vlasnika očekuju očuvanje kontinuiteta poslovanja, ugovorne sigurnosti zaposlenih i potporu daljnjem investicijskom razvoju poduzeća.

ZAGREB - Predstavnik HDZ-a na suđenju u slučaju Fimi media, Vladimir Terešak, kazao je kako se HDZ, kao prva stranka optužena za korupciju, ne osjeća krivom te da je, suprotno tvrdnjama Uskoka, u ovom slučaju HDZ oštećen jer je mali krug ljudi obmanjivao donatore i novac zadržavao za sebe. U obrani svoje stranke pred zagrebačkim Županijskim sudom Terešak je ustvrdio kako je Uskok, odustajući od kaznenog progona bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, trebao odustati i od progona HDZ-a. Glavni tajnik je, pojasnio je, bio odgovoran za financijsko poslovanje, dok optuženi bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nije potpisao niti jedan financijski dokument ili nalog za plaćanje. "Mišljenja sam da je Uskok trebao obustaviti istragu i protiv HDZ-a, no desio se presedan i Uskok je optužio stranku što nije zabilježeno u svjetskoj sudskoj praksi. Time joj je nanio štetu i odredio pobjednika parlamentarnih izbora", kazao je Terešak. Dodao je da predsjedništvo HDZ-a nikada nije odlučivalo o financiranju stranke iz crnih fondova. Za tim, kazao je, nije bilo niti potrebe jer je HDZ imao dovoljno redovnih prihoda i donacija.

ZAGREB - Poistovjećujući stranku i obitelj, predstavnik HDZ-a na suđenju u slučaju Fimi media Vladimir Terešak zapitao se, u obrani svoje stranke, treba li cijelu obitelj staviti na stup srama ako je jedan ili više njenih članova "ogrezao u kriminal". "Ako je jedan ili više članova ogrezao u kriminal ili je osuđen za kazneno djelo zar čitavu obitelj treba proglasiti kriminalnom organizacijom i staviti je na stup srama?", zaključio je Teršak na zagrebačkom Županijskom sudu gdje se HDZ-u sudi za korupciju, zajedno s Ivom Sanaderom. Budući da je na suđenju u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici ispitan velik broj HDZ-ovih dužnosnika, u medijima se, smatra Terešak, i prije presude stvorio dojam kako je ta stranka djelovala kao kriminalna organizacija, a taj argument i u Saborskim raspravama često koriste predstavnici sadašnje vladajuće koalicije. "To se odrazilo i na rezultatima parlamentarnih izbora 2011.", kazao je Terešak, ističući da 220 tisuća članova najveće hrvatske stranke nije imalo nikakve koristi od kriminalnih aktivnosti pojedinaca koji su djelovali izvaninstitucionalno. Terešak smatra da HDZ nije niti trebao 'sjediti' na optuženičkoj klupi nakon što je Uskok odustao od progona bivšeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka koji je bio odgovoran za materijalno financijsko poslovanje stranke.

KRIŽEVCI - U Križevcima je potpisan ugovor o zajedničkom financiranju projekata održive gradnje i poticanja energetske učinkovitosti gradske knjižnice te 42 obiteljske kuće, od ukupno više od milijun i 700 tisuća kuna. Ugovore o sufinanciranju danas su potpisali vršitelj dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sven Muller, te gradonačelnik Branko Hrg i ravnateljica gradske knjižnice „Franjo Marković“ Marjana Janeš Žulj. Projekt povećane energetske učinkovitosti gradske knjižnice s multimedijskim kulturnim centrom, izgrađenim u nekadašnjem prostoru Doma Hrvatske vojske, Fond sufinancira sa 40 posto, odnosno 993.693 kune. Drugi je projekt poticanja povećane energetske učinkovitosti za 42 obiteljske kuće na području Križevaca, u čemu Fond sudjeluje sa 780 tisuća kuna.

RIJEKA - Hrvatska granična policija je na području mjesta Rupa, u Primorsko-goranskoj županiji, proteklog vikenda u pet navrata spriječila 16 stranih državljana u ilegalnom prelasku hrvatske državne granice. Tako je u petak navečer na području Rupe zatečen državljanin Alžira, koji je u Hrvatsku ilegalno ušao iz Slovenije. U subotu popodne u šumi pored mjesta Rupa zatečeno je šest državljana Afganistana te dva državljana Sirije i Maroka, dok je u šumi pored Šapjana zatečen 31-godišnji državljanin Albanije, izvijestila je danas Primorsko-goranska policija. Također u subotu oko 15,15 sati na željezničkom graničnom prijelazu Šapjane na izlasku iz Hrvatske u teretnom vlaku skrivene među trupcima policija je pronašla tri državljana Sirije. Na tom graničnom prijelazu iste večeri pokušao je izbjeći graničnu kontrolu i 51-godišnji državljanin Albanije, kojeg je policija pronašla skrivenog ispod sjedala u vlaku Rijeka-Ljubljana.

ZAGREB - Orkestar Zagrebačke filharmonije ugostit će cijenjenog poljskog dirigenta Antonija Wita, pod čijim će ravnanjem u petak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu repertoarom poljskih skladatelja i uz solistički nastup poljskog pijanista Marcina Koziaka obilježiti Dan nezavisnosti Poljske. Antoni Wit jedan je od najcjenjenijih poljskih dirigenata i prvak poljske glazbe. Impozantnu dirigentsku karijeru započeo je pobjedom na najvećem dirigentskom natjecanju Herbert von Karajan. Dirigirao je svim vodećim orkestrima u Poljskoj i izvan nje, ali ostao je privržen Varšavskoj filharmoniji, čiji je generalni i umjetnički ravnatelj bio punih 12 godina (2001.-2013.). Snimio je 150 nosača zvuka, prodanih u pet milijuna primjeraka, a osvojio je i šest nominacija za nagradu Grammy.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙