FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 1. studenoga 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Blagdan Svih svetih, svetkovinu Katoličke Crkve kojom se slave svi sveci, i oni već kanonizirani, i oni koji to još nisu, obilježit će danas vjernici misnim slavljima diljem Hrvatske. Tu kršćansku tradiciju prihvaćaju i mnogi nekršćani pa će tako na svetkovinu Svih svetih, kao i na Dušni dan - 2. studenoga, mnogi ljudi posjetiti grobove svojih najmilijih, zapaliti svijeće, sjetiti se svojih pokojnika, a vjernici će se za njih i zajednički pomoliti. Tradicionalno svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju danas će u 16 sati predvoditi zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, koji će nakom mise kod središnjega raspela predvoditi blagoslovnu molitvu s odrješenjem za mrtve. Mise će se služiti i u svim ostalim nadbiskupijama, biskupijama i župama. Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od IV. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga. Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona i slavi se 2. studenoga. Obilježava se od početka XI. stoljeća, a ubrzo se proširio među narodima.

ZAGREB - Sredinom studenoga počet će nova, 10. sjednica Hrvatskog sabora, a zastupnici će kontinuirano zasjedati do 15. prosinca, kada završava redovna parlamentrana sezona. Dnevni red nove sjednice pobliže će se znati nakon utorka, 5. studenoga kada se sastaje saborsko Predsjedništvo, no već sada je izvjesno da će biti vrlo opširan. Izvjesno je i da će zasjedanje 'otvoriti' aktualno prijepodne, te da će na zadnjoj redovitoj sjednici u ovoj godini Sabor raspraviti i donijeti Državni proračun za 2014. godinu. Tekuću, 9. sjednicu Sabor nastavlja u utorak, 5. studenoga, a od zastupnika se očekuje da do njena zaključenja apsolviraju 50-ak različitih tema ili da ih 'prebace' na dnevni red nove sjednice.

RIJEKA - Uoči blagdana Svih svetih sinoć je u riječkome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Ivana pl. Zajca izveden 'Requiem', Giuseppea Verdija, kojim je završen program "Verdi u Rijeci 2013" posvećen obilježavanju 200. obljetnice rođenja toga talijanskog skladatelja. Izvedbom je ravnao Nikša Bareza a solistički su nastupili sopranistica Adela Golac Rilović, mezzoporanistica Dubravka Šeparović Mušović, tenor Branko Robinšak i bas Siniša Štork, uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca. Verdijev 'Requiem', uz one Mozarta, Brahmsa, Brittena i Faurea pripada skupini najpoznatijih i najizvođenijih djela te vrste. Napisan je 1874. godine u počast talijanskog književnika Alessandra Manzonija. Praizveden je na godišnjicu Manzonijeve smrti 22. svibnja 1874. godine u milanskoj crkvi San Marco. Uslijedile su ponovljene izvedbe u milanskoj Scali te Parizu, nakon čega je ovo djelo postalo nezaobilazano repertoarno djelo ansambala diljem Europe i svijeta.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙