FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pet mrtvih na Tiananmenu

Autor: djan
PEKING, 28. listopada 2013. (Hina) - Pet ljudi poginulo je, a deseci su ozlijeđeni u ponedjeljak kada se terenski automobil zabio u skupinu pješaka i zapalio na pekinškom Trgu nebeskog mira (Tiananmen), poprištu krvavog gušenja prodemokratskih prosvjeda 1989. godine.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying nije do ponedjeljka popodne mogao reći je li riječ o terorističkom napadu ili nesretnom slučaju.

Policija je priopćila da je automobil izletio s ceste na sjevernom kraju trga, probio zaštitnu ogradu, pokosio pješake i potom buknuo.

Tri osobe poginule su u automobilu. Poginula je i jedna turistica s Filipina i jedan domaći turist iz pokrajine Guangdong. Ozlijeđeno je 38 ljudi, među kojima također ima stranih turista.

I kineska vlada i pekinška gradska uprava održale su hitne sastanke nakon incidenta kako bi brzo istražili što se dogodilo i zajamčili sigurnost u glavnom gradu.

Automobil je probio zaštitnu ogradu točno ispred glavnog ulaza u Zabranjeni grad, nekadašnju carsku palaču, ispred kojeg su uvijek velike skupine turista i gdje se nalazi veliki portret Mao Zedonga, osnivača komunističke Kine.

Tiananmen je uvijek pod velikim mjerama sigurnosti jer se u blizini nalaze sjedište vlade, parlamenta i Maov mauzolej. No i dalje je magnet za prosvjede, posebice kada se počne približavati godišnjica kršenja studenstkih prosvjeda 1989. godine 4. siječnja.

Da je riječ o jednom od najčuvanijih mjesta na svijetu dokazuje i to što je policija nakon nesreće začas blokirala pristup trgu i evakurala ljude s njega. Službenog objašnjenja incidenta još uvijek nema i kako navodi BBC još uvijek visi u zraku je li riječ samo o nesreći ili o nečemu drugom.

(Hina) xdj yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙