FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FBiH: Ekonomisti i oporba protiv zaduženja kod MMF-a

Autor: zkre
MOSTAR, 26. listopada 2013. (Hina) - Ekonomski stručnjaci i predstavnici oporbe protive se novom kreditnom zaduženju kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koje su zatražile entitetske vlasti Federacije BiH (FBiH) ističući da se dug cijele države u posljednjih pet godina učetverostručio te joj prijeti rasprodaja njezinih bogatstava, izvijestio je u subotu Dneni Avaz.

Produženje kreditnog aranžmana s MMF-om osam mjeseci prije isteka sadašnjeg traže federalne vlasti što oporba ocjenjuje pokušajem kupovanja socijalnog mira.

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić rekao je da se zaduženjima čini dugoročna šteta državi i budućim generacijama.

"Doći će vrijeme, i to vrlo skoro, kada nećemo moći izvršavati obveze, a onda ćemo ih početi plaćati dobrima. To su elektroprivreda, zatim šume i voda i druga prirodna bogatstva, što se uostalom dogodilo s ostalim zemljama koje su imale aranžmane sa MMF-om", rekao je Hasić.

Podsjetio je da je 2008. godine vanjski dug BiH iznosio 2,6 milijardi maraka (oko 1,3 milijardi eura), a da danas pet godina kasnije iznosi oko 5 milijardi eura. To po Hasiću ukazuje da BiH teško može održati monetarnu stabilnost.

Zastupnik HDZ-a 1990. Srećko Boras ocijeno je kako se radi o politikantskim potezima aktualne vlasti.

"Ne razmišljaju ni o jednom segmentu razvojnog dijela koji bi mogao pokrenuti proizvodnju i oživiti ekonomiju već gledaju kako da kupe socijalni mir i popunjavanjem budžetskih rupa", rekao je Boras, čija se stranka nalazi u oporbi.

Vlasti Federacije BiH su uz sredstva dobivena u sklopu stand-by aranžmana u nekoliko navrata izdavali obveznice kako bi pokušale pokriti proračunski deficit.

Vlasti BiH su se posljednjim stand-by aranžmanom iz 2012. godine zadužile za oko 400 milijuna eura. Sljedeće godine, uz ovaj iznos, na naplatu stiže prva rata ranijeg stand by aranžmana iz 2009. koji je odobren u iznosu od 1,2 milijarde eura.

(Hina) xzkre ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙