FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatske županije u BiH ne pristaju na isključivanje iz koordinacije s EU

Autor: zkre
MOSTAR, 25. listopada 2013. (Hina) - Čelnici triju većinskih hrvatskih županija u sa sjedištima u Mostaru, Širokom Brijegu i Livnu oštro su se u petak usprotivili prijedlogu većinskih bošnjačkih vlasti Federacije BiH, koje su iz mehanizma koordinacije s Europskom unijom isključile županije, a pismo takvoga sadržaja uputili su dužnosnicima Europska komisije, BiH i Federacije BiH.

Nakon sastanka u petak u Mostaru, predsjednici vlade Hercegovačko-neretvanske županije Denis Lasić, Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić i Hercegbosanske županije Nediljko Rimac uputili su pismo povjereniku za proširenje Europske unije Štefanu Füleu, posebnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorensenu, predsjedniku vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi i predsjedniku vlade Federacije BiH Nerminu Nikšiću u kojoj su pozvali na poštovanje ustavne nadležnosti županija.

Na dva sastanka što su ih politički čelnici iz BiH održali s povjerenikom EU za proširenje Štefaom Fueleom 1. i 10. listopada u Bruxellesu, prijepornim se pokazao model koordinacijskog mehanizma, budući većinske bošnjačke stranke u Federaciji nastoje isključiti županije iz mehanizma odlučivanja unatoč tome što županije imaju dosta široke ovlasti i brojne nadležnosti.

"Model bez izravne uključenosti županija, osim što izravno krši ustave države, također ne postiže učinkovitost budući županije ne bi snosile obveze i odgovornost za provedbu i prilagodbu 'acquis communautairea' kroz godine koje dolaze", navodi se u otvorenome pismu trojice premijera većinskih hrvatskih županija.

Pojašnjava se kako županije imaju osam podijeljenih i 12 isključivih nadležnosti, zbog čega je nemoguće uspostaviti mehanizam za pregovore s EU bez izravne uključenosti županija.

U otvorenome pismu predsjednika županijskih vlada navodi se da su županije jedine nadležne za uspostavu županijskih policijskih snaga, utvrđivanje i provođenje obrazovne te kulturne politike, kao i utvrđivanje stambene politike. Županije odlučuju i o prostornim planovima, proizvodnji električne energije, radu javnih medija, socijalnoj politici i turizmu.

"Učinkovit koordinacijski mehanizam mora podrazumijevati izravnu uključenost županija i od njih postavljenih osoba u sustavu koordinacije. Svaki oblik subordinacije ili samovoljne koordinacije županija od strane FBiH, osim što je u suprotnosti s postojećim ustavima, narušava povjerenje koje se godinama gradi u BiH", naglašavaju županijski premijeri.

Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić iz SDP-a BiH protivi se uključivanju županija u mehanizam pregovora s Europskom unijom. Predsjednik vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ranije je upozorio kako se neće uspostaviti jedinstveni mehanizam koordinacije bez ravnopravnog uključivanja županija u sustav pregovora s EU.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙