FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović odlikovao jedinice Specijalne policije MUP-a iz Domovinskog rata

Autor: rkor
ZAGREB, 25. listopada 2013. (Hina) - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao dvadeset i jednu jedinicu Specijalne policije MUP-a iz Domovinskog rata, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Tom prigodom predsjednik Josipović je podsjetio da je obrambeni Domovinski rat započeo upravo napadom na policajce i policijske objekte. "Od polaznika tečaja 'Prvi redarstvenik' odabrano je 200 polaznika koji su postali jezgra antiterorističke jedinice Lučko, a ostali su raspoređeni po policijskim upravama sa zadaćom uspostave javnog reda i mira te na suzbijanju terorističkih napada na području Hrvatske", rekao je Predsjednik.

Naglasio je kako su pripadnici Specijalne policije zajedno s Hrvatskom vojskom sudjelovali u svim vojno–redarstvenim operacijama Domovinskog rata, pri čemu je 146 pripadnika Specijalne policije poginulo, dok ih je 900 teže i lakše ranjeno.

"Ako budemo imali sposobnosti, domoljublja, zajedništva, hrabrosti i odlučnosti koji su krasili hrvatske branitelje, siguran sam da ćemo i ova bremenita, krizna vremena uspješno prebroditi", zaključio je Josipović.

U ime odlikovanih jedinca na dodijeljenim odlikovanjima zahvalio je predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm te podsjetio da se jedinice Specijalne policije formiraju već početkom 1991. godine, puno prije međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Te su jedinice, rekao je Klemm, bile temelj obrane od agresije iz kojeg nastaje i Hrvatska vojska, navodi se u priopćenju.

Danas je najvažniji cilj Udruge čuvati i promicati sjećanje na naš doprinos u Domovinskom ratu, a među nama suborcima posebno je izražena briga o obiteljima poginulih i onima koji su teško ranjeni i bolesni, rekao je Klemm.

(Hina) pp/xrkor ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙