FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đuro Bukvić iz Lukača ponovo na čelu Udruge općina

Autor: ssku
ZAGREB, 25. listopada 2013. (Hina) - Đuro Bukvić (HDZ), načelnik općine Lukač u Virovotičko-podravskoj županiji, danas je ponovo izabran za predsjednika Udruge općina u Republici Hrvatskoj (UORH), dok su za potpredsjednike izabrani Snježana Bužinec (SDP), načelnica općine Jakovlje u Zagrebačkoj županiji, i Martin Baričević (HDZ), načelnik općine Jasenice u Zadarskoj županji.

Njih je na izbornoj skupštini UORH-a izabralo 125 općinskih načelnika od ukupno 276 koliko ih je okupljeno u udruzi.

Skupštinu je pozdravio ministar uprave Arsen Bauk istaknuvši da u njegovu ministarstvu nije u pripremi izmjena Zakona o područjima županija, gradova i općina, odnosno da u mandatu sadašnje lokalne samuprave neće biti promjena teritorijalnog ustroja.

Rekao je kako se ne slaže s mišljenjima da u Hrvatskoj ima previše općina (428), a poglavito ne s tezama da su one krivci za preveliko birokratiziranje. Ne postoji europska praksa i analize po kojima bi se moglo govoriti o optimalnom broju jedinica lokalne samouprave, a njihova uspješnost ovisi o vodstvu, naglasio je Bauk.

Smatra da u općinama nema ni prevelikog broja zaposlenih te da je osobno protiv toga da se načelnici koji uživaju potporu stanovnika i više puta pobjeđuju na izborima nazivaju "lokalnim šerifima".

Bukvić je podnio izvješće o radu u razdoblju od 2009. do danas, naglasivši da je od tada uspostavljena suradnja s udrugama ostalih lokalnih i regionalnih jedinica, te sa sličnim organizacijama u susjednim zemljama i u Europi.

Udruga ima dvoje stano zaposlenih, a predsjednik je volonter. Financira se iz članarina koje se određuju u postotku od vlastitih općinskih prihoda, a najmanja članarina je 600 kuna.

Bukvić je rekao da je godišnji proračun UORH oko milijun kuna, a u proteklom razdoblju dobili su i donacije u vrijednosti sto tisuća eura. Stručna služba Udruge pomaže članicama u odgovorima vezanim za zakonsku regulativu i suradnju, što im je od velike koristi, rekao je Bukvić i pozvao sve općine da im se priključe.

On se ne slaže s tvrdnjama da su općine rastrošne te da ih treba ukinuti. U njima živi 1,3 milijuna stanovnika, uglavnom su to ruralna područja, pa zar bi im trebalo dokinuti prava koja imaju stanovnici u urbanim područjima, upitao je Bukvić. Ukidanje općina bilo bi narušavanje opstojnosti hrvatskoga sela, poručio je.

(Hina) xsšh ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙