FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Zbogom dvadeseto stoljeće: sjećanje Ive Vejvode"

Autor: ddub
DUBROVNIK , 24. listopada 2013. (Hina) - U Dubrovniku je večeras, u organizaciji Udruge antifašista toga grada, predstavljena knjiga dugogodišnjega bosanskohercegovačkog novinara Gojka Berića "Zbogom dvadeseto stoljeće: sjećanje Ive Vejvode".

Gojko Berić, novinar, urednik i kolumnist sarajevskog dnevnika „Oslobođenje“, svojedobno je bio dopisnik tog lista iz Dubrovnika, a jedan je od najpoznatijih bosanskohercegovačkih novinara. Dobitnik je mnogih novinarskih nagrada i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Udruga novinara BiH proglasila ga je novinarom godine 1992., prve ratne godine u BiH.

U knjizi „Zbogom dvadeseto stoljeće“ u razgovoru u s poznatim jugoslavenskim diplomatom Ivom Vejvodom, praškim studentom, borcem internacionalnih brigada u Španjolskome građanskom ratu i prvoborcem NOB-a, dugogodišnjim Titovim vanjskopolitičkim suradnikom, jedno vrijeme i predsjednikom Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara, govori se o vremenu, odnosima i zbivanjima u svijetu i na ovim područjima tijekom većeg dijela 20. stoljeća. U sjećanjima, napisanim u formi intervjua, Vejvoda govori o svojim iskustvima vezanima uz poznate jugoslavenske političare: Tita, Kardelja, Rankovića, Đilasa, Bakarića i druge. Pripovijeda o međunarodnim događajima na kojima je sudjelovao kao diplomat.

U predstavljanju knjige, osim autora Gojka Berića, sudjelovali su i dr. Rade Petrović te novinar Luko Brailo koji su uglavnom govorili o ulozi i zaslugama Ive Vejvode.

Berić je još objavio knjige: "Smrt u ljetnom Dubrovniku" (1985.), "Sarajevo na kraju svijeta" (1994.), "Pisma nebeskom narodu" (2000.), "Stanica Haag" (2005.) i "Zvijeri na okupu" (2006.).

Međunarodni forum Bosna proglasio je "Pisma nebeskom narodu" knjigom godine u BiH.

(Hina) xddub yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙