FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hvar: otvorena Sabatina 2013.

Autor: pgas
HVAR, 24. listopada 2013. (Hina) - Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2013, koji će trajati do 27. listopada, otvoren je večeras u hvarskom hotelu Amfora.

Otvarajući 23. Sabatinu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pozvao je vinogradare i vinare da pripreme projekte i iskoriste što je moguće više sredstava iz EU fondova. Pri tomu je naglasio kako će Hrvatska za sektor vinarstva i vinogradarstva tijekom 2014. godine imati na raspolaganju za korištenje 11,8 milijuna eura iz EU fondova.

Podsjetivši kako je donijet petogodišnji Nacionalni program za vino i tri pravilnika koji detaljno propisuju procedure i način povlačenja novca iz EU fondova, to jest tzv. 'vinarske omotnice', ministar Jakovina je rekao da je Hrvatska kao najznačajnije u idućem petogodišnjem razdoblju odabrala promidžbu vina na tržištima trećih zemalja, investicije u vinarije i marketing vina te restrukturiranje i konverziju vinograda.

Po njegovim riječima, cilj petogodišnjeg programa je da se omogući što bolje iskorištavanje sredstava iz 'vinarske omotnice' u svrhu poticanja razvoja domaćih vinara i povećanja prepoznatljivosti i konkurentnosti na međunarodnom tržištu.

"Ministarstvo poljoprivrede je dalo upute za poljoprivredne proizvođače oko primjene zakona i pravilnika kao i upute kako ih primjenjivati, posebice u dijelu označavanja proizvoda za berbu 2013“, istaknuo je ministar Jakovina.

Kazao je kako na ovogodišnjoj Sabatini želi razgovarati o problematici poslovanja dalmatinskih vinskih zadruga, za koje Ministarstvo poljoprivrede, po njegovim riječima, smatra da nisu samo u funkciji ekonomske proizvodnje i trženja vina, već da moraju osigurati i razvoj ruralnog područja na otocima.

Tijekom trajanja Sabatine održavat će se stručne edukacije, radionice te burza vina i sajam strojeva i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Također je za sudionike predviđen studijski obilazak hvarskog vinogorja, a uručit će se i nagrade najboljim proizvođačima vina.

Sabatina je najstariji hrvatski vinarski susret, a organizatori 23. Sabatine su Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova.

Ove se godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i pokroviteljstvima ministarstava poljoprivrede, poduzetništva i obrta i turizma te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog saveza zadruga, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Hvara.

(Hina) xpgas yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙