FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gornja Trebinja - posmrtni ostatci žrtava ustaškog terora u novoj spomen-kosturnici

Autor: vhor
KARLOVAC, 24. listopada 2013. (Hina) - U Gornjoj Trebinji kod nove spomen-kosturnice s posmrtnim ostatcima 220 žrtava ustaškog terora iz 1942. protojerej stavrofor karlovački Siniša Simaković održao je danas parastos, a antifašisti Karlovca najavili su da će na 72. godišnjicu zločina 6. siječnja sljedeće godine biti otkriven i spomenik s imenima svih žrtava.

Njihove su kosti do prije nekoliko dana bile u trima masovnim grobnicama u šumama Domačaj-lugu i Lipljansko mlađe u blizini Skakavca, a danas su pokopane, što je bila dugogodišnja želja njihove rodbine.

Živi svjedok tragičnih događaja Dušan Krivokuća rekao je da su ustaše i domobrani na pravoslavni Badnjak i Božić 1942. godine počinili strašan zločin te toljagama i noževima okrutno pobili nedužne civile iz Skakavca, Popović-Brda, Lipja, Klipinog Brda, Manjerovića, Tušilovića, Donje i Gornje Trebinje, Slunjskih Moravaca i Udbinje.

Među njima je 147 Srba, 72 Roma i jedan Rus, tadašnji svećenik u Gornjem Trebinju.

U ime Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Karlovca, predsjednik Mirko Miladinović istaknuo je da se počinjeni zločin ne može opravdati nikakvim lažima i protuoptužbama te da je društvu koje pati od prešućivanja, iskrivljavanja istine i mržnje potreban samo jedan lijek – istina.

"Antifašizam je borba za istinu, poštenje, suživot, toleranciju i međusobno uvažavanje", rekao je Miladinović. "Bila bi tragedija da i buduće generacije zbog neznanja prođu tragičnu školu koju su naši preci davno prošli, a još ima onih koji pišu knjige na dezinformacijama i izmišljaju broj žrtava", istaknuo je.

Čini se da je ljudsko pamćenje krhko, a sklonost ponavljanju pogrešaka iz povijesti jedno od najtrajnijih ljudskih slabosti, rekao je Miladinović i dodao kako zato trajno treba podsjećati na ono što je bilo i ono što bi moglo biti da se neki opet, kao četrdesetih godina prošlog stoljeća, ne pretvore u zvijeri pa da im čovjek, čak i djeca, žene i starci postanu ništa.

Za podzemni dio kosturnice građani su prikupili 13.000 kuna, Karlovac je za uređenje spomenika obećao 36.000 kuna, a očekuju se i donacije od 72.000 kuna kako bi spomenik nedužnim žrtvama s uklesanim imenima bio gotov i otkriven do 6. siječnja sljedeće godine.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙