FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prezentacija gospodarskih učinaka AV djelatnosti u Saboru

Autor: dger
ZAGREB, 23. listopada 2013. (Hina) - Filmski sektor jedan je od važnijih u području kulture jer stvara ekonomsku i kulturnu vrijednost, istaknuto je danas na prezentaciji gospodarskih učinaka hrvatske audiovizualne djelatnosti u Hrvatskom saboru.

Prezentaciju je organizirao je Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC), a skupu je nazočila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, priopćeno je danas iz Hrvatskog sabora. Nakon uvodne riječi potpredsjednika Odbora Jasena Mesića, predstavljanje je otvorio ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

O gospodarskim i fiskalnim učincima audiovizualne djelatnosti i državnim potporama govorio je istraživač pri Institutu za javne financije Anto Bajo.

Na prezentaciji je naglašeno da je filmski sektor jedan je od važnijih sektora u području kulture jer istovremeno stvara ekonomsku i kulturnu vrijednost, a s obzirom na sveobuhvatnost radnji i sudionika u postupku proizvodnje i reprodukcije filma te ostalih pratećih aktivnosti, može se reći da ne postoji sektor na koji filmska industrija ne bi mogla imati izravan ili barem neizravan utjecaj.

Hrvatski AV sektor u europskim i svjetskim okvirima učinkovit je i profitabilan, ali nelikvidan i zadužen, upozoreno je na prezentaciji, ističe se u priopćenju.

O drugoj temi prezentacije, učincima filmskog i TV turizma, govorila je Juliane Schulze, viša partnerica u tvrtki Peacefulfish koja se bavi financijskim konzaltingom kreativnih industrija.

Filmski turizam čine posjeti turista destinaciji motivirani prikazivanjem određene lokacije na televiziji, videu, DVD-u ili kino platnu, ali i u video igrici ili mobilnoj aplikaciji, naglasila je Schulze.

Napomenuvši da su vodeće zemlje filmskog turizma Velika Britanija i Novi Zeland, a među gradovima New York, Shulze je kao aktualni primjer iz Hrvatske navela seriju "Igra prijestolja" koja se snimala u Splitu i Dubrovniku, navodi se u priopćenju.

(Hina) xpp ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙