FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljen blagdan svetog Ivana Kapistrana i Dan grada Iloka

Autor: zdra
ILOK, 23. listopada 2013. (Hina) - Misnim slavljem, koje je u franjevačkoj i župnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana u Iloku predvodio nadbiskup đakovački i osječki, mons. Đuro Hranić, proslavljen je danas blagdan svetog Ivana Kapistrana koji se oblježava i kao Dan grada Iloka.

Govoreći o vjeri i odnosu vjernika prema vjeri, nadbiskup Đuro Hranić poručio je u propovjedi kako je životna logika koja nas prisiljava da se odreknemo vrijednosti ideala, plod i znak nevjere. "Nevjera u Boga nikada ne diže prašinu, niti prihvaća ono što je teže i zahtjevnije, niti joj je stalo do istine", kazao je Hranić dodajući kako vjera potiče snagu duha i poziva na vlastiti angažman, upušta se u rizike i traženje drugačijih mogućnosti.

"Vjera nikad ne zna za računicu", ustvrdio je poručivši kako sv. Ivan Kapistran svojim životnim i vjerničkim primjerom poziva da vjeru živimo odvažno, svjesni osobne, pa i vlastite povjesne odgovornosti koju imamo. Prema njegovim riječima, čovjek vjernik je nužno vizionar, ratnik protiv ustaljenoga mentalitata i komotnosti. Čovjek vjernik ne može ne sanjati i biti nezauzet za dobrobit svoje sredine, ocijenio je ustvrdviši kako vjera otvara perspektive i tamo gdje se čini da je čovjek pred nesalomljivim granicama. Za primjer je naveo upravo Iločane koji su ostali nakon okupacije 1991. godine živjeti u Iloku.

"Zahvaljujući vas šačici koja je ovdje ostala, čuvali ste Srijem za vrijeme okupacije, da je ovo naš kraj i da se ovdje moramo vratiti i ne zna se tko je više učinio za ovaj kraj, branitelji ili vi koji ste ovdje stadavali", rekao je Hranić.

Svečana sjednica Gradskoga vijeća, u povodu Dana grada Iloka, održana je jučer uz dodjelu gradskih nagrada i priznanja.

Franjevac, sveti Ivan Kapistran (1386.-1456.), proputovao je gotovo cijelu Europu kao papin poslanik, propovjednik i organizator borbe protiv Turaka. Posebno se istaknuo vodeći križare u obrani Beograda od Turaka godine 1456. Papa Kalist III. u spomen na tu pobjedu uvodi blagdan Preobraženja Kristova. Sveti Ivan Kapistran umro je 23. listopada 1456. godine u Iloku, a ne zna se točno gdje je njegov grob.

(Hina) xzdra yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙