FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNICEF i u Hrvatskoj podupire posebno ranjive

Autor: gvin
VINKOVCI, 21. listopada 2013. (Hina) - UNICEF u Hrvatskoj želi poduprijeti roditelje i djecu koji su u izrazito teškoj situaciji i po nekim su svojstvima posebno ranjivi, a ponajprije roditelje slaboga imovnog stanja, one koji žive u ruralnim područjima i one koji imaju djecu s posebnim potrebama, rekla je predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Đurđica Ivković na današnjem skupu u Vinkovcima.

U organizaciji tog ureda i Vukovarsko-srijemske županije, danas je u Vinkovcima održan skup o unapređenju usluga u zajednici za djecu najmlađe dobi i njihove roditelje. Nakana je UNICEF-a u suradnji s lokalnim zajednicama, ustanovama i organizacijama civilnoga društva, razvijati nove programe i aktivnosti za najmlađu djecu i njihove roditelje kako bi im bili potpora u svagdanjem životu.

Voditeljica UNICEF-ova istraživačkog tima Nina Pećnik predstavila je rezultate velikog istraživanja, provedenog prošle godine na reprezentativnom uzorku i usmjerenog na potrebe roditelja djece rane dobi, koji su odgovarali na pitanja o dostupnosti i korištenju usluga, od onih u zdravstvenom sustavu, preko predškolskog odgoja i izobrazbe, do drugih usluga i sadržaja za djecu.

„Situacija s pristupom uslugama je loša u cijeloj zemlji. Posebno su iz toga isključene skupine roditelja djece s teškoćama u razvoju i siromašni, a ako žive u ruralnim sredinama, ne koriste se čak ni onim što je zajamčeno svima“, rekla je Pećnik i dodala da se Slavonija najmanje koristi tim uslugama.

Kad je riječ o potporama roditeljstvu, u Slavoniji se samo sedam posto roditelja koristi uslugom tečajeva za trudnice, a hrvatski je prosjek 20 posto. Individualno se u Slavoniji s pedijatrom savjetuje i kad dijete nije bolesno četiri posto ispitanika, a hrvatski je prosjek 11 posto. Uslugom razvojne gimnastike za dojenčad koristi se tri posto Slavonaca, a hrvatski je prosjek pet posto. Grupama za potporu dojenju koristi se dva posto roditelja u Slavoniji, a u Hrvatskoj je prosjek četiri posto. U Slavoniji se roditelji uopće ne koriste uslugama telefonskog savjetovanja ni uslugama grupa za roditelje, poput „škole za roditelje“.

Na skupu je bilo riječi i o financiranju aktivnosti i projekata usmjerenih prema ranom razvoju djece i potpori roditeljstvu.

(Hina) xgvin yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙