FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak, 21. listopada

Autor: gvla
ZAGREB, 20. listopada 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za ponedjeljak, 21. listopada:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primit će izaslanstvo Udruge branitelja 4. bojne Vukovarske 3. gardijske brigade (15 sati, Ured predsjednika, Pantovčak 241).

ZAGREB - Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) razmotrit će Uskokov zahtjev za skidanje zastupničkog imuniteta Željku Sabi, SDP-ovom zastupniku i vukovarskom gradonačelniku, kako bi se protiv njega mogao pokrenuti kazneni postupak (12 sati, Hrvatski sabor, dvorana Stjepana Radića, Trg sc. Marka 6). Sumnjiči ga se da je s 50.000 pokušao podmititi HDZ-ovu vijećnicu u vukovarskom Gradskom vijeću Mariju Budimir kako bi prešla u redove SDP-a i osigurala mu većinu u Gradskom vijeću. Ona je i snimila sporni razgovor sa Sabom te dala iskaz Uskoku. Sabo je odbacio sve optužbe, tvrdeći kako je snimku montirao HDZ kako bi na silu promijenio vlast u Vukovaru.

ZAGREB - Javna tribina na temu "Prema platformi za zajednička i javna dobra: Slučaj monetizacije i dugoročne koncesije autocesta" (10 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2). Javnu tribinu organiziraju Nezavisni cestarski sindikat, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Udruga radničkih sindikata Hrvatske, Pravo na grad, GONG, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju i Zelena akcija. Vlada je odlučila kako je najbolji model rješavanja dugova poduzeća HAC i ARZ davanje 1.024 kilometaram autocesta u koncesiju. To bi, ističu organizatori, bila najveća i najduža koncesija u povijesti Hrvatske budući da je njena vrijednost procijenjena na oko 22,5 milijarde kuna, s rokom 30 do 50 godina. Napominju i da ne postoji kvalitetna javna rasprava o najboljem modelu za rješavanje duga te da studija na temelju koje je Vlada odlučila da je koncesija najbolje rješenje nije dostupna javnosti. Osim što se, upozoravaju organizatori tribine, koncesijom na više desetljeća gubi javna kontrola nad strateški važnom infrastrukturom, potencijalni uvjeti koncesije kao što je državna garancija količine prometa koncesionaru će dugoročno opteretiti državni proračun na štetu građana. Smatraju da se odluka o dugoročnoj koncesiji nad tim strateškim resursom ne smije donijeti bez suglasnosti građana. Na tribini će govoriti Ljubo Jurčić, Željko Marušić, Aleksandar Čaklović, Marijan Banelli, Mijat Stanić, Teodor Celakoski.

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader trebao bi dovršiti svoju obranu u slučaju Fimi media, najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici u kojoj optuženičku klupu dijeli sa svojom bivšom strankom na čijem je čelu dva puta osvojio vlast. Na posljednjih pet ročišta Sanader je odbacio optužbe da je sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki te ponovio da je žrtva političkog progona koji je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću naložila njegova nasljednica Jadranka Kosor. Ustvrdio je i da je sve svoje nekretnine, ali i većinu umjetnina, kupio prije bilo kojeg nedjela za koje ga se tereti te da se u nalazu vještaka, iz kojega se zaključuje da se obogatio korupcijom, ne spominje 13 godina rada u Austriji gdje je zaradio gotovo dva milijuna eura (9,30 sati, Županijski sud u Zagrebu, Zrinjevac 5).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Milka Ćurković

poslijepodne - Tomislav Rubić

navečer - Srebrenka Parlov

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xgvla ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙