FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - kultura - za petak, 18. listopada

Autor: mcur
ZAGREB, 18. listopada 2013. (Hina) - Najava događaja u kulturi za petak, 18. listopada:

RIJEKA - Otvorenje "Muzeja djetinjstva", prvog hrvatskoga muzeja posvećenog igračkama i ostalim predmetima vezanim uz djetinjstvo (20 sati, Ivana Grohovca 2). Muzej se osniva nakon akcije u kojoj je od građana prikupljeno više od 600 eksponata - od igračaka iz 19. stoljeća sve do novijih iz 21. stoljeća. Muzej je tematski podijeljen na rano djetinjstvo, društvene igre, kuću lutaka, školu i knjižnicu, konstrukcijske igre i igre na ulici, a Gradska knjižnica Rijeka, jedan od partnera muzeja, pribavila je knjige, stripove i enciklopedije koje su obilježile djetinjstvo niza generacija.

PULA - Otvorenje 11. Pulskih dana eseja koji se ove godine održavaju na temu optimizma i dodjela nagrade "Zvane Črnja" za najbolju knjigu eseja (12 sati, Klub hrvatskih književnika, Sv. Ivana 1).

ZAGREB - U Etnografskom muzeju bit će otvorena izložba "Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama" na kojoj je zaštićena nematerijalna hrvatska baština predstavljena kroz filmske zapise, tekstove, fotografije i nekoliko ilustrativnih predmeta (12 sati, Trg Mažuranića 14). Hrvatska je dosad na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva uvrstila dvanaest fenomena (lepoglavsku, hvarsku i pašku čipku, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskoga primorja, dubrovačku Festu svetoga Vlaha, Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, hvarsku procesiju Za križen, umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka, zvončare, medičarski obrt, Sinjsku alku, bećarac, nijemo kolo i klapsko pjevanje), dok je ojkanje upisano na Listu ugrožene kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

PARIZ - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić sudjeluje na ministarskom sastanku u povodu obilježavanja stogodišnjice Prvoga svjetskog rata na kojemu se raspravlja o koordinaciji obilježavanja te obljetnice, a trebala bi biti donesena i zajednička deklaracija zemalja sudionica. Uoči 100. obljetnice Prvoga svjetskog rata iniciran je međunarodni projekt memorijalnog, kulturnog i pedagoškog karaktera koji će poticati znanstveno preispitivanje uzroka i posljedica rata te prisjećanje na dotad u povijesti nezapamćen broj ljudskih žrtava i materijalne štete.

telefon: 01/4808 600; 01/4808 615

telefaks: 01/4808 822

e-mail: kultura@hina.hr

(Hina) xdgk ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙