FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lagumdžija i dalje očekuje da EK ponudi rješenje za BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 17. listopada 2013.(Hina) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija ponovo je u četvrtak pozvao Europsku komisiju da se jače i izravnije uključi u rješavanje problema provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" ocijenivši kako lideri političkih stranaka u BiH nisu u stanju sami postići dogovor o tom pitanju.

"Bolje je da Europska komisija tumači što je europsko načelo nego da lokalni političari i lokalne politike to tumače", kazao je novinarima u Sarajevu Lagumdžija, koji je i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH).

Europska je komisija od čelnika sedam najutjecajnijih bosanskohercegovačkih političkih stranaka očekivala da ovog tjedna nastave razgovore o provedbi presude "Sejdić-Finci" koji su 10. listopada okončani u Bruxellesu bez rezultata.

Bilateralni pregovori su i nastavljeni, no trenutačno nema nikakvih naznaka da su sudionici približili suprotstavljena stajališta o tome kako osigurati pravo pripadnicima manjina na sudjelovanje u izbornom procesu, a istodobno zajamčiti zaštitu već postojećih prava pripadnika tri konstitutivna naroda kako bi svaki od njih mogao birati vlastite predstavnike u vlasti.

Lagumdžija je u četvrtak ocijenio kako je problem to što jedni pokušaj provedbe presude "Sejdić-Finci" sada pokušavaju iskoristiti ne bi li učvrstili podjele u BiH koje već postoje, dok su drugi na stajalištu da cijeli slučaj treba biti poticajem za odluke kojima bi se zemlja integrirala.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙