FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 17. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku o pokretanju postupka javnog prikupljanja ponuda za prodaju 49 posto dionica Croatia Airlinesa, koje su u vlasništvu države. Za to će biti objavljen javni poziv za iskazivanje interesa, a nakon objave potencijalni investitori imat će 30 dana da podnesu pisma interesa za kupnju dionica. Dovođenje strateškog partnera jedini je mogući i razuman korak u osiguranju daljnje opstojnosti poslovanja Croatia Airlinesa, istaknuo je na sjednici Vlade ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Podsjetio je da je država dokapitalizirala Croatia Airlines s 1,1 milijardom kuna te da, prema planu restrukturiranja, vlastiti doprinos Croatia Airlinesa restrukturiranju do konca 2015. mora iznositi 40 posto toga iznosa. Stoga je, kaže Hajdaš Dončić, za osiguravanje daljnje opstojnosti Croatia Airlinesa kao vrlo važne kompanije, naročito za turizam, potrebno pokrenuti pronalazak strateškog partnera kojem bi država prodala 49 posto dionica. Riječ je o 4.847.288 dionica, nominalne vrijednosti 200 kuna po dionici. Prodajom 49 posto udjela, Republika Hrvatska zadržala bi 46,76 posto udjela, a zajedno s Državnom agencijom za osiguranje depozita i sanaciju banaka (DAB) i Zračnom lukom Zagreb imala bi 50,25 posto udjela.

ZAGREB - Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović opovrgnuo je danas da pogoduje privatnim učilištima nazvavši takve ocjene apsurdnima. "To je najapsurdnija optužba koja se u ovoj državi može izreći na račun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta", rekao je ministar Jovanović uoči sjednice Vlade novinarima koji su ga pitali da prokomentira "neizravne optužbe" da pogoduje privatnim veleučilištima. Novinare je, naime, zanimao njegov komentar na istup rektora zagrebačkog Sveučilita Alekse Bjeliša koji je pismom predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki izrazio nezadovoljstvo prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Među ostalim Bjeliš je nezadovoljan privremenim kriterijima znanstvene i nastavne izvrsnosti za produljenje radnog odnosa vrsnim znanstvenicima i nastavnicima starijim od 65 godina ocjenjujući da "Ministarstvo takvim postupkom još jedanput grubo narušava Ustavom zajamčene postavke sveučilišne autonomije i akademskih sloboda jer preuzima ulogu koju po zakonskim ovlastima i kompetencijama ima akademska zajednica". Upitan o zahtjevu Sindikata zaposlenih u školstvu da im se, kao i liječnicima i medicinskim sestrama koji su u rujnu štrajkali, plati prošlogodišnji jednodnevni štrajk u obrazovanju, Jovanović je rekao da taj dan onima koji su štrajkali neće biti plaćen.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja došli su u Brodoslit, na poziv sindikata i radnika koji od jučer štrajkuju nezadovoljni smanjenjem plaća, kako bi razgovarali s vodstvom splitskog brodogradilišta. Po dolasku ispred Uprave Brodosplita gradonačelnik Baldasar izjavio je novinarima da je o stanju u splitskom škveru izvjestio i Vladu RH. „Izvjestio sam Vladu što se događa, da ne moraju čitati u novinama o događanjima - i ništa više“, rekao je. Dodao je kako je najvažnije da je prosvjed miran i da se „ljudi imaju pravo žaliti“. U kratkom razgovoru s Baldasarom i županom Ževrnjom predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić zatražio je od njih pomoć i posredovanje u prevladavanju teškoća u Brodosplitu. Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak jutros je ispred zgrade Uprave rekao kako ne želi razgovarati s onima koji su jučer prvog dana štrajaka stvarali nasilje u Brodosplitu. Potom je na ulaz u zgradu Brodosplita raspoređeno više desetaka zaštitara koji osiguravaju ulaz u zgradu Uprave.

ZAGREB - Čelnici i sindikalni povjerenici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) s današnjeg su prosvjeda ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) poručili da neće trgovati s radničkim pravima, te zaprijetili vlasti koju su optužili da je izdala radnike da će, ako ne posluša sindikalne poruke, Markov trg "za nas biti mali, ali će biti premali i za njih". Pod parolom "Zar opet robovi? Ne!" oko šest stotina prosvjednika je pred zgradom Ministarstva glasnim zviždanjem izrazilo nezadovoljstvo predloženim izmjenama ZOR-a kojima se, po njihovu mišljenju, uvodi daljnja fleksibilizacija radnih odnosa i smanjuju radnička prava. Predsjednik NHS Krešimir Sever optužio je vlast i poslodavce da su napravili pakt kojim žele podjarmiti radnike, te poručio kako je dužnost sindikata povesti radnike u obranu sadašnjeg ZOR-a.

ZAGREB - Iskapanja tijela civilnih žrtava ratnog zločina u Sotinu 1991. rezultat su suradnje hrvatskog državnog odvjetništva i srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine, izvijestilo je državno odvjetništvo, reagirajući na napise da su mještani Sotina prije nekoliko godina započeli privatnu istragu kako bi doznali istinu o ubijenim članovima svojih obitelji. U DORH-u podsjećaju da su još početkom 2011. srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine predani raspoloživi podaci i dokazi radi poduzimanja kaznenog jer je utvrđeno da većina optuženika ima državljanstvo i prebivalište u Srbiji te da su nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima. Tijekom istrage koja je pokrenuta u Srbiji jedan od osumnjičenika je iskazao namjeru da otkrije mjesto gdje su žrtve zakopane. Kako točnu lokaciju nije bilo moguće utvrditi pomoću fotografija i skica on je doveden u Hrvatsku gdje je pokazao točno mjesto zakapanja posmrtnih ostataka žrtava, podsjećaju u državnom odvjetništvu. Dodaju da je nakon toga Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku od suca istrage ishodilo nalog za provođenje ekshumacija temeljem kojeg je Ured za zatočene i nestale proveo iskapanja koja su rezultirala pronalaskom i identifikacijom posmrtnih ostataka 13 žrtava ratnog zločina.

OSIJEK - Osječko Gradsko vijeće prihvatilo je danas rebalans ovogodišnjega gradskog proračuna koji je sa 490,1 milijuna kuna, smanjen na 468,9 milijuna kuna. Smanjenje gradskoga proračuna prihvaćeno je većinom glasova na sjednici osječkoga Gradskog vijeća. Pročelnik Upravnog odjela za financije David Krmpotić kazao je kako je u prvih šest mjeseci potrošeno 29 milijuna kuna više od planiranog, pa je bilo nužno napraviti tehnički rebalans, koji je trebao biti i veći, ali ga u ovome trenutku nije bilo moguće provesti. Uz ostalo, umanjeni su prihodi od komunalnog doprinosa te prodaje građevinskog zemljišta, a smanjena su planirana ulaganja u industrijsku zonu Nemetin i neke druge projekte te subvencije nekim trgovačkim društvima.

ZAGREB - Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) pozdravlja namjeru ministra financija Slavka Linića da se konačno počne stvarati pravni okvir za zaštitu korisnika usluga banaka i priželjkuje da se Linić, u svome stilu, obračuna s Hrvatskom udrugom banaka. Predugo prisutna deregulacija kreditnog poslovanja opteretila je građane i gospodarstvo dugovima, dok su bankari zadovoljno trljali ruke zbrajajući ekstraprofit i iznoseći ga u svoja inozemna sjedišta bez ikakve obveze prema državnom proračunu, ističe HURS u današnjem priopćenju.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva - 17. listopada, pučka pravobraniteljica Lora Vidović izrazila je danas nadu da će u uvjetima daljnjeg pogoršanja materijalnih uvjeta građana novi Zakon o socijalnoj skrbi u javnoj raspravi dati projekciju najugroženijih socijalnih skupina te regulirati prava i socijalne usluge u sustavu socijalne skrbi kojima će se ublažiti učinci krize na najranjivije skupine građana. Nadamo se stoga da će bolje reguliranje socijalnog stanovanja, bolje ciljani i pravedniji socijalni transferi, posebice u odnosu na te skupine stanovništva, kriteriji po kojima bi se utvrđivala osnovica za socijalne naknade, uvođenje preciznijeg imovinskog cenzusa, bolji status i uređena prava beskućnika, naći svoje mjesto u novom Zakonu o socijalnoj skrbi, ističe pravobraniteljica.

ZAGREB - Pučka pravobraniteljica Lora Vidović ocijenila je danas kako građani nemaju povjerenje u pravosuđe poručivši kako bi vlast trebala poraditi na ojačavanju tog povjerenja. "U pritužbama koje smo zaprimili tijekom 2012. građani tvrde da je pravosuđe netransparentno, neučinkovito i korumpirano pa trebati promijeniti takvu percepciju", poručila je Vidović u objedinjenoj saborskoj raspravi o njezinom izvješću, izvješćima o pojavama diskriminacije te o obavljanju poslova Nacionalnog preventivnog mehanizma. Ured pučke pravobraniteljice je od ukupno 1849 zaprimljenih predmeta u 2012. dovršio postupanje u 1321 predmetu, od čega su 492 pritužbe utvrđene neosnovanima. Najviše je predmeta bilo u području pravosuđa, zatim od osoba lišenih slobode te u području radnih i službeničkih odnosa.

ZAGREB - Odbor za obrazovanje i sport zagrebačke Gradske skupštine danas je prihvatio prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izmjenama Odluke o stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente slabijega socijalnog statusa. Izmjenama se predlaže da kriteriji za dodjelu stipendije obuhvate bodovanje socijalnog statusa u obitelji kandidata i drugih socijalnih prilika u obitelji, uspjeha u školovanju i na studiju, te ranijeg korištenja stipendije. Ivana Teskera Galić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom najavila je dodjelu 23 stipendije za učenike i za studente, koje se dodjeljuju na rok od najduže 12 mjeseci.

RIJEKA - Sajam stipendija i visokog obrazovanja otvoren je jutros na Filozofskom fakultetu u Rijeci, dosad najevći po broju izlagača. Deveto izdanje sajma okupilo je 67 izlagača, među kojima je 21 iz Hrvatske, a ostali su iz drugih zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Cilj sajma je omogućiti učenicima, studentima i ostalim zainteresiranima da na jednom mjestu saznaju sve o mogućnostima studiranja u Hrvatskoj i inozemstvu te o mogućnostima stipendiranja. Prije Rijeke sajam je održan 15. listopada u Zagrebu.

ZAGREB - Nacionalni park Paklenica u subotu, 19. listopada, obilježit će 64. obljetnicu osnutka prigodnim manifestacijama kao i predstavljanjem prvog broja godišnjeg časopisa "Paklina", koji će na popularan način prikazivati aktivnosti Parka, te projekcijom filma 'Kameno srce' autora Borisa Šepera, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okolliša. Nacionalnim parkom proglašen je 1949. godine, a prostire se na primorskoj padini južnog Velebita, a njegova najveća atrakcija su prepoznatljivi kanjoni Velike i Male Paklenice okomito urezani u južne padine Velebita. Ime Paklenica najvjerojatnije potječe od smole crnog bora, pakline, koju je lokalno stanovništvo koristilo za zacjeljivanje rana. Ove godine predstavnici Planinske satnije 'Velebit' prikazat će dokumentarni film 'Velebitska priča', autorice Jasmine Bijron, o pet ratnih godina provedenih na južnom Velebitu. Satnija se sastojala od planinara, špiljara, pripadnika Gorske službe spašavanja i gorskih vodiča koji su od studenog 1991. godine držali položaje na ličkom rubu Velebita.

ZAGREB - Otvoren je natječaj za 24. svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, čije će se kratkometražno izdanje održati od 3. do 8. lipnja iduće godine, a rok za prijavu je 1. veljače. Pravo prijave imaju filmovi napravljeni nekom od animacijskih tehnika, uključujući i kombinaciju igranog i animiranog filma, pod uvjetom da više od pola filma sadrži animirane sekvence. Filmovi moraju biti dovršeni nakon 1. siječnja 2012. i trajati do 30 minuta.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙