FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreni Vrtovi lunskih maslina

Autor: hsup
NOVALJA/LUN, 16. listopada 2013. (Hina) - Vrtovi lunskih maslina danas su svečano otvoreni u Lunu na otoku Pagu, a projekt koji je osmišljen kao zaštita i vrednovanje njihova tisućljetnoga prirodnog staništa vrijedan je 600.000 eura.

Projekt, koji je pokrenut 2010., ostvarili su Turistička zajednica Novalje i grad Novalja uz potporu Europske unije u visini od 75 posto njegove vrijednosti iz pretpristupnog IPA programa.

U sklopu projekta zaštite prirodnog staništa lunskih samoniklih maslina uređeni su pristupni putovi u dužini od sedam kilometara te recepcija i kameni štandovi na kojima će se promicati i prodavati autohtoni proizvodi, a kroz maslinike će voziti dva električna vozila s ukupno 14 mjesta.

Po podatcima grada Novalje i novaljske Turističke zajednice, u lunskim maslinicima na 24 hektara više je od 80.000 stabala oblice cijepljene na divlju podlogu masline Olea oleaster linea.

Ističe se oko 1500 stabala oblice visokih od pet do osam metara, čija se prosječna starost procjenjuje na 1200 godina.

Najstarija maslina u Lunu, procjenjuje se, ima više od 1600 godina, visoka je 12 metara, a deblo joj je široko osam metara.

Lunski maslinik jedinstven je u svijetu zbog velikog broja tisućljetnih stabala na okupu, čime se ne mogu pohvaliti ni poznati maslinici na Mediteranu, na kojemu više nema tako očuvanih divljih maslina u prirodnom okruženju, ističu iz novaljske lokalne samouprave i Turističke zajednice.

(Hina) xhsup yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙