FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSU protiv neselektivnog smanjenja povlaštenih mirovina

Autor: smar
ZAGREB, 15. listopada 2013. (Hina) - Forum branitelja Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) izrazio je danas protivljenje namjerama Vlade da linearno i neselektivno smanji mirovine stečene po posebnim propisima veće od pet tisuća kuna, te zatražio dubinsku analizu sustava i selektivan pristup.

"Smatramo da 38.000 branitelja i članovi njihovih obitelji, koji će biti obuhvaćeni ovim mjerama, ni po čemu nisu povlašteni te je nepravedno da istinski branitelji plaćaju posljedice višegodišnjeg nemara, nesavjesnog rada dosadašnjih Vlada i teške financijske situacije u kojoj se nalazi Hrvatska", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Foruma branitelja HSU-a Veselko Gabričević.

Podsjetio je kako je Vlada ispunila obećanje i objavila Registar branitelja, tvrdeći da će se tako odvojiti pravi od lažnih branitelja, no, ustvrdio je, to se odvajanje do danas nije dogodilo.

"U tom smislu Plan 21 nije realiziran te je nepravedno smanjivati mirovine istinskim braniteljima, koji time plaćaju nečiju nesposobnost i političko pogodovanje bivše vlasti", smatra Gabričević.

Stoga je Forum branitelja HSU-a sastavio prijedlog smanjenja svih mirovina stečenih po posebnim zakonima prema kojem se mirovine u iznosu do 5504 kune, koliko iznosi prosječna plaća u Hrvatskoj, ne bi smanjivale.

Mirovine u iznosu od 5504 do 7000 kuna smanjile bi se tri posto, mirovine od 7001 do 9000 umanjile bi se šest posto, od 9001 do 12000 devet posto, a od 12001 i više pale bi za 12 posto.

Taj prijedlog odnosi se na svih 15 kategorija mirovina po posebnim propisima, a prema njihovim procjenama, očekivana ušteda bi iznosila 215 milijuna kuna godišnje.

Saborski zastupnik Željko Šemper kazao je da prijedlog zakona o mirovinskom osiguranju koji je desetak dana u javnoj raspravi, ima i dobre i loše strane, no kazao je da se HSU protivi povećanju dobne granice odlaska u mirovinu sa 65 na 67 godina od 2038.

Upozorio je da bi takav pomak granice bio pritisak na invalidske mirovine, ali i da se radi o dalekoj budućnosti, zbog čega to ne treba biti prioritet koji bi novi zakon trebao riješiti.

Također, iz HSU-a su "nemogućim u bližoj budućnosti" ocijenili kriterije za usklađivanje mirovina po posebnom propisu, a koji se nalaze u uz članku 94. prijedloga zakona o mirovinskom osiguranju. Smatraju da će ti umirovljenici biti dodatno oštećeni usklađivanjem mirovina.

(Hina) xsmar ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙