FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka- otvoren 16. Rikon

Autor: dsil
RIJEKA, 11. listopada 2013. (Hina) - Konvencija fantastike Rikon koja se održava 16. godinu za redom otvorena je večeras na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Organizator konvencije je udruga "3. zmaj" iz Rijeke.

Rikon je konvencija fantastike koja se održava od 1997. u prvoj polovici listopada. Cilj konvencije je promoviranje fantastike u književnosti, filmskoj i likovnoj umjetnosti te upoznavanje i edukacija korisnika o temama vezanim ili bliskim znanstvenoj fantastici, fantasyju, hororu i najnovijim dostignućima u znanosti.

Ove godine naglasak je na domaćoj književnosti za mlade u žanrovima fantastike, znanstvene fantastike i horora.

Program Rikona sastoji se od predavanja i panela iz književnosti, znanosti, filma i popularne kulture, prezentacija knjiga, časopisa i igara, kao i kreativnih radionica, umjetničkih izložaba, igraonica strateških i društvenih igara te nagradnih igre i kvizova znanja.

Večeras je na programu tribina "Fantastika naše mladosti" koju vodi književnica Ivana Delač, autorica nagrađenog romana "Pegazari". Na tribini sudjeluju književnica i novinarka Mihaela Marija Perković, SF autorica i teoretičarka Milena Benini i SF urednik i kritičar Davor Šišović.

Trenutno najpopularnije naslove i trendove u književnosti za mlade na domaćoj i svjetskoj sceni u posebnom predavanju "Žanrovska književnost za mlade u Hrvatskoj" predstavlja Riječanka Vesna Kurilić.

U subotu će se dodijeliti nagrada "Artefakt" koju dodjeljuje udruga "3. zmaj" za najbolja žanrovska književna ostvarenja u 2012. godini.

Tako će kako je najavljeno, Irena Krčelić, scenaristica i dramaturginje posjetiteljima Rikona objasniti kako je nastao "Laboratorij na kraju svemira" nova hit domaća TV serija za djecu, a u predavanju "Transmedia i SF" govoriti o tehnikama izlaganja priča kroz različite formate.

Rikon završava sutra.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙