FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi i dalje pod pritiskom dionice Diokija?

Autor: neba
ZAGREB, 11. listopada 2013. (Hina) - Indeksi Zagrebačke burze i danas bi se mogli naći pod pritiskom dionice Diokija jer je izgledno da će ta tvrtka otići u stečaj, a u fokusu investitora mogli bi se naći i brodarki, nakon što je indeks vozarina BDI oslabio više od pet posto.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je pao 0,43 posto, 1.787 bodova, a Crobex10 0,39 posto, na 1.004 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,2 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.

Najveći prometi ostvareni su dionicama Leda i HT-a, oko 2 milijuna kuna. Pritom je cijena dionice Leda pala za 0,13 posto, na 7.925 kuna, a HT-a za 0,16 posto, na 168,95 kuna.

U fokusu je bila i dionica Diokija, čija je cijena potonula za 67 posto, na 7,99 kuna, nakon što vjerovnici nisu prihvatili plan financijskog restrukturiranja, što znači da tvrtka odlazi u stečaj.

Kako dodaju pojedini analitičari, procjene Ministarstva turizma da bi u idućih nekoliko godina inozemne turističke tvrtke mogle investirati ukupno 7 milijardi eura u podizanje kvalitete domaćih smještajnih kapaciteta, potaknula je zanimanje ulagača za pojedinim izdanjima iz turističkog sektora.

Dionica Arenaturista ojačala je 1,62 posto, ACI-ja 1,74 posto, Valamar Adria Holding 1,77 posto, Plava laguna 2,19 posto, a Solarisa 3,23 posto.

„Moguće je da će Crobexi biti i danas pod pritiskom zbog dionice Diokija, nakon što je izgledno da će ta tvrtka završiti u stečaju. U fokusu investitora mogle bi se naći i dionice brodarskih kompanija, jer je indeks vozarina BDI jučer potonuo više od 5 posto“, ističe Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

U fokusu ulagača mogle bi se dana naći i dionice Croatia osiguranja (CO) i Hrvatske poštanske banke (HPB), kojima je jučer veći dio dana bilo obustavljeno trgovanje.

Vlada je jučer odabrala po dva ponuđača koji će sudjelovati u daljnjem postupku privatizacije tih društava; u utrci za HPB ostaju OTP banka i Erste&Steiermaerkische Bank, a za Croatia osiguranje Adris grupa i poljski PZU. Njihove obvezujuće ponude očekuje za mjesec dana.

A zahvaljujući nadi ulagača da će se u američkom Kongresu na vrijeme postići dogovor o povećanju zaduživanja države, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni skok u devet mjeseci.

Dow Jones i S&P 500 indeks skočili su 2,2 posto, dok je Nasdaq indeks ojačao 2,26 posto.

Najveći dnevni skok indeksa u posljednjih devet mjeseci potaknula je nada ulagača da će predsjednik Barack Obama i republikanci pronaći rješenje kako bi se prekinula obustava rada državnih službi i povećala razina dozvoljenog zaduživanja države.

Iz istog su razloga na azijskim burzama cijene dionica jutros skočile na najvišu razinu u tri tjedna, a porasle su i cijene europskih dionica na početku današnjeg trgovanja.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙