FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tko želi kupiti HPB i CO

Autor: rbel
ZAGREB, 10. listopada 2013. (Hina) - Sredinom studenog Vlada bi trebala dobiti obvezujuće ponude ponuditelja odabranih za slijedeći korak u privatizaciji Hrvatske poštanske banke - Erste&Steiermaerkische banke i mađarske OTP Bank, kao i ponuditelja za privatizaciju Croatia osiguranja - rovinjske Adris grupe i poljskog osiguravatelja PZU.

Prema posljednjim dostupnim podacima, s kraja lipnja ove godine, HPB je po vrijednosti imovine, od 17,7 milijardi kuna, sedma banka u Hrvatskoj, s udjelom u ukupnoj bankarskoj imovini od 4,4 posto. Temeljni kapital HPB-a iznosi 966,6 milijuna kuna i podijeljen na 878.764 redovnih dionica u nominalnom iznosu od 1.100 kuna. Posljednja cijena dionice HPB-a na Zagrebačkoj je burzi iznosila 1.561 kunu, i po toj cijeni trenutna ukupna tržišna vrijednost HPB-a iznosi više od 1,37 milijardi kuna.

Erste & Steiermaerkische banka

Vlada je na prodaju ponudila 99,13 postotni udio u HPB-u, a jedan od dvaju ponuđača koji su pozvani da dostave svoje obvezujuće ponude za kupnju tog udjela je Erste & Steiermaerkische banka (ESB) sa sjedištem u Rijeci.

Ta je banka nastala u kolovozu 2003. spajanjem Riječke banke i tadašnje Erste&Steiermaerkische Banke sa sjedištem u Zagrebu, a trenutno je po veličini imovine treća najveća banka u Hrvatskoj, s imovinom vrijednom gotovo 59 milijardi kuna, što čini gotovo 15 postotni udio na hrvatskom bankarskom tržištu.

Preuzme li ESB Hrvatsku poštansku banku, nova bi banka, prema sadašnjem stanju, imala imovinu vrijednu više do 76,6 milijardi kuna, što bi tu banku učinilo drugom po veličini na hrvatskom bankarskom tržištu, iza Zagrebačke, a ispred Privredne banke Zagreb.

ESB je za većinski vlasnički udio u HPB-u ponudila cijenu od 149,51 eura ili oko 1.138 kuna po dionici, odnosno ukupno 130,2 milijuna eura ili više od 990 milijuna kuna. ESB bi HPB kupio iz vlastitih likvidnih sredstava i novčane rezerve, te uz podršku matične Erste grupe.

OTP Bank

Ponudu je podnijela i mađarska OTP Bank, koja u Hrvatskoj posluje od 2005. godine, kada je postala većinski vlasnik Nove banke, koja tada mijenja ime u OTP Banku. Nova banka nastala je spajanjem Dalmatinske, Istarske i Sisačke banke te pripajanjem Dubrovačke banke. Osim u matičnoj Mađarskoj te u Hrvatskoj, OTP Grupa posluje i u Bugarskoj, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj, Srbiji i Ukrajini.

Hrvatska članica te grupacije, OTP Banka sa sjedištem u Zadru, trenutno zauzima oko 3,3 posto hrvatskog bankarskog tržišta, s više od 13,2 milijarde kuna imovine, što ju stavlja na osmo mjesto po veličini imovine.

Spajanjem s HPB-om imovina OTP-a porasla bi na više od 31 milijarde kuna, što bi činilo 7,75 postotni udio u ukupnoj imovini, odnosno nastala bi šesta po veličini banka u Hrvatskoj.

Za 99,13 posto HPB-a mađarska je banka ponudila cijenu u rasponu od 92,2 do 118 milijuna eura, dakle između 702 i 900 milijuna kuna, odnosno

u rasponu od 105,84 do 135,46 eura po dionici, odnosno oko 800 do 1.030 kuna.

Croatia osiguranje

Croatia osiguranja najveće je osiguravajuće društvo u Hrvatskoj, s tržišnim udjelom u ukupnoj premiji koji je krajem kolovoza ove godine iznosio 32,47 posto. Temeljni kapital Croatia osiguranja iznosi gotovo 443 milijuna kuna i podijeljen je na 316.348 dionica nominalne vrijednosti od 1.400 kuna, i to 307.598 redovnih i 8.750 povlaštenih dionica. Posljednja redovnih cijena dionica Croatia osiguranja na Zagrebačkoj burzi iznosila je 6.450 kuna, a povlaštenih 6.900 kuna, odnosno tržišna cijena svih redovnih dionica iznosi gotovo 2 milijarde kuna, a povlaštenih još 60,4 milijuna kuna.

Adris grupa

U svojoj neobvezujućoj ponudi rovinjska je Adris grupa iskazala interes za kupnju 132.267 dionica Croatia osiguranja, što čini 41,8 posto ukupnog broja dionica CO-a. Adris za te dionice nudi cijenu od 104,5 milijuna eura, odnosno oko 795 milijuna kuna, tj. cijena po dionici iznosi 790,27 eura ili oko 6.000 kuna. Ovu bi transakciju Adris, prema navodima iz ponude, financirao vlastitim sredstvima.

U neobvezujućoj ponudi nude i dokapitalizaciju u iznosu od 130 milijuna kuna, a navode i kako im je cilj podizanje kapaciteta CO-a za preuzimanje u regiji jugoistočne Europe i stvaranja tržišnog lidera.

Adris grupu čine čine dvije strateške poslovne jedinice - duhanska i turistička. Duhansku jedinici čine proizvođač cigareta TDR i njegovih sedam europskih podružnica, kao i tvrtke Istragrafika, Hrvatski duhani i Adista, dok su u turističkoj objedinjene tvrtke Adria Resorts i Maistra. U grupi su još maloprodajne tvrtke iNovine i Opresa, kao i nekretninska tvrtka Abilia te tvrtka za marikulturu Cromaris.

PZU

Najvećeg hrvatskog osiguratelja želi kupiti i najveće poljsko osiguravajuće društvo PZU, koje drži 32 postotnim udjelom na tamošnjem tržištu neživotnih te 43 postotnim udjelom u životnim osiguranjima. Prosječna godišnja bruto zaračunata premija PZU-a iznosi oko 4,5 milijarde eura, a prošlu je godinu ta kompanija završila sa 778 milijuna eura neto dobiti.

Poljski je ponuditelj svoju namjeru preuzimanja CO-a najavio u svibnju ove godine, kada su hrvatsko tržište odredili kao "optimalnu točku za daljnje širenje u regiji", što su potvrdili i svojom neobvezujućom ponudom, u kojoj navode da bi CO bila platforma za ekspanziju u jugoistočnoj Europi.

U svojoj neobvezujućoj ponudi Poljaci za kupnju 158.174 dionica, odnosno 50 postotni udio, nude 142,5 milijuna eura ili oko 1,1 milijardu kuna. Cijena po dionici koju nudi PZU iznosi 900,90 eura, odnosno 6.850 kuna, a u ponudi se navodi kako bi CO po preuzimanju dokapitalizirali s 50 milijuna eura, a kupnju CO-a financirali bi vlastitim sredstvima.

(Hina) xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙