FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Monika Leskovar održala nezaboravan koncert u Samoboru

Autor: vrad
ZAGREB, 10. listopada 2013. (Hina) - Proslavljena hrvatska violončelistica Monika Leskovar pred publikom 38. Samoborske glazbene jeseni u župnoj crkvi svete Anastazije još je jednom dokazala zašto ju se svrstava u red ponajboljih svjetskih majstora violončela.

U jednom od vrhunaca ovogodišnjeg programa Samoborske glazbene jeseni Leskovar se predstavila nadahnutim interpretacijama Bachovih suita za violončelo te djelima Luciana Beria i Srđana Dedića. Monika Leskovar se za svoj samoborski nastup odlučila da će, iz opusa njemačkog skladateljskog velikana, odsvirati izbor iz cijenjenih Šest suita za violončelo; Prvu suitu u G-duru, BWV 1007, Drugu suitu u d-molu, BWV 1008 te Treću suitu za violončelo u C-duru, BWV 1009. Riječ je o Bachovim skladbama za violončelo koje su nakon njegove smrti pale u zaborav da bi bile ponovno otkrivene i prepoznate tek u 20. stoljeću.

Leskovar je skladbe izvela u skladu s poetskim i toplim karakterom suita, u njenoj prepoznatljivoj maniri koja već godinama oduševljava publiku diljem svijeta, a zahvalna samoborska publika ovacijama je uzvratila mladoj glazbenici za nesvakidašnju, očaravajuću glazbenu večer pod svijećama.

Između Bachovih suita Leskovar je publici ponudila odmak od baroka i uvid u djela modernih skladatelja: Les mots sont allés talijanskog skladatelja Luciana Beria te Hey Pearl! zagrebačkog skladatelja Srđana Dedića koju je upravo Monika Leskovar bila praizvela 2007. godine, a u kojima je također do izražaja došlo njeno besprijekorno vladanje tehnikama sviranja.

Violončelistica Monika Leskovar svoj glazbeni put počela je kod Dobrile Berković-Magdalenić na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu te kod Valtera Dešpalja da bi konzervatorij i poslijediplomski studij završila kod Davida Geringasa na Visokoj glazbenoj školi Hanns Eisler u Berlinu. Muzicira na violončelu majstora Postiglionea iz 1884. godine kojeg su joj na doživotno korištenje osigurali Grad Zagreb i Zagrebačka filharmonija. Kao najmlađa pobjednica Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu postala je svjetski poznata već u svojim teenagerskim danima, a uz brojne nagrade na prestižnim svjetskim violončelističkim natjecanjima redovito nastupa kao solo izvođač ili uz neke od najeminentnijih orkestara poput Moskovske i Minhenske filharmonije, gdje je u sezoni 2010./11. bila i prva violončelistica. Od 2005. godine surađuje i s violončelistom i skladateljem Giovannijem Sollimom, a aktivna je i kao glazbeni pedagog, odnosno predavala je na Hanns Eisler Hochschule für Musik, a od prošle godine profesorica je na Konzervatoriju u Luganu.

Koncertni program Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u četvrtak, 10. listopada u Franjevačkoj crkvi u 20 sati nastupom mezzosopranistice Renate Pokupić i Hrvatskog baroknog ansambla: Laura Vadjon (violina), Tanja Tortić (violina), Ivan Jakšeković (violina i viola), Branimir Pustički (violončelo) i Krešimir Has (čembalo).

(Hina) xpp yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙