FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FaH - Najava fotografija za četvrtak, 10. listopada

Autor: uand
ZAGREB, 10. listopada 2013. (Hina) - Najava važnijih događaja za četvrtak, 10. listopada koje ćemo popratiti fotografijama

VATIKAN - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravi u Vatikanu gdje će se sastati s papom Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice Tarcisiom Bertoneom, a održat će i predavanje o moralu i politici u tranzicijskoj Hrvatskoj u sjedištu Papinske akademije znanosti u Vatikanskim vrtovima. Ovo je prvi službeni posjet hrvatskoga predsjednika papi Franji, ali njih su se dvojica upoznala u ožujku kad je Josipović bio na inauguralnoj svečanosti kojom je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio (76) preuzeo dužnost čelnika Katoličke crkve.

PARIZ - Hrvatski premijer Zoran Milanović u posjetu Parizu gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. Glavne teme Milanovićeva susreta s francuskim šefom države bit će ekonomske, a uz to predsjednika Hollandea zanimat će i hrvatsko stajalište glede daljnjeg širenja EU-a. Uz to, dvojica će čelnika razgovarati i o međunarodnim pitanjima, posebice o Siriji.

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Vlada će utvrditi da u daljnjem postupku kupnje dionica Hrvatske poštanske banke (HPB) sudjeluju mađarska OTP banka i austrijska Erste&Steiermaerkische banka, a u kupnji dijela vlasničkog udjela države i dokapitalizaciji Croatia osiguranja (CO) rovinjska Adris grupa te poljska osiguravajuća kuća PZU. Na dnevnom redu je i odluka o davanju suglasnosti za zaduženje HŽ Infrastrukture za financiranje modernizacije. HŽ Infrastruktura zadužila bi se za 40 milijuna eura, uz jamstvo države, kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Vlada će Hrvatskome saboru dati i mišljenje na prijedlog zaključka 52 saborska zastupnika o problematici postavljanja dvojezičnih natpisa u Gradu Vukovaru i primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kojim klubovi HDZ-a i HDSSB-a te zastupnici HGS-a, HSS-a i HSP AS traže odgodu postavljanja dvojezičnih natpisa u Vukovaru.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastaje se s predsjednikom iranskog parlamenta Alijem Laridžanijem, koji stiže u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj (u 9.30 sati, dvorana Ante Starčevića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Nakon sastanka dvojica predsjednika parlamenata dat će izjave za medije (u 10.15 sati, Plavi salon).

ZAGREB - Na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu trebala bi, među ostalima, svjedočiti Katica Fiolić, supruga bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i mesara Stjepana Fiolića koji je priznao da je nakon prodaje zgrade u Planinskoj ulici ministarstvu regionalnog razvoja Sanaderu odnio proviziju od 10 milijuna kuna i milijun eura. Svjedočeći u istrazi Katica Fiolić je, prema pisanju medija, kazala da je bila šokirana što je njezin suprug predsjedniku HDZ-a odnio novac te da je tada shvatila da Sanader nije čovjek kakvim se predstavlja. Na klupi za svjedoke trebao bi se pojaviti i bivši član uprave Hrvatskih šuma Mato Štimac (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Javna rasprava pod nazivom "Ovrha i ljudska prava" u organizaciji pučke pravobraniteljice Lore Vidović i Hrvatskoga pravnog centra. U raspravi će sudjelovati i zamjenice ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt i socijalne politike Maja Sporiš i viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB) Damir Odak (10 sati, Velika vijećnica Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 12).

ZAGREB - Konferencija za novinare pod nazivom "Tražimo transparentnost u odlučivanju o monetizaciji autocesta". Suorganizatori konferencije su Nezavisni cestarski sindikat, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Udruga radničkih sindikata Hrvatske, udruga GONG, inicijativa Pravo na grad, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju i udruženje Zelena akcija (11 sati, Trg sv. Marka 3).

ZAGREB - Koncepciju hrvatskog nastupa na 14. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji na konferenciji za novinare predstavit će izbornica Karin Šerman (12 sati, velika dvorana Ministarstva kulture, Runjaninova 2). Osim izbornice o koncepciji nastupa na izložbi koja će se održati od 7. lipnja do 23. studenoga 2014., govorit će zamjenik ministrice Berislav Šipuš i voditelj autorskog tima Andrej Uchytil. Članovi autorskog tima su i Zrinka Barišić Marenić, Melita Čavlović, Igor Ekštajn, Nataša Jakšić, Mojca Smode Cvitanović i Marina Smokvina.

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatske nogometne reprezentacije uoči kvalifikacijske utakmice za SP 2014. protiv Belgije (17.30 sati, stadion Maksimir).

ZAGREB - Utakmica kvalifikacija za U-21 Europsko nogometno prvenstvo između reprezentacija Hrvatske i Lihtenštajna (18 sati, stadion Kranjčevićeva).

SPLIT - Prijateljska nogometna utakmica Hajduk - Bešiktaš (Poljud, 19.00 sati).

Dežurni na desku FaH-a:

Prije podne: Damir Senčar

Poslije podne: Uroš Andrić

tel: + 385 1 4808-770

fax: + 385 1 4808-823

email: fah@hina.hr

(Hina)xua

An unhandled error has occurred. Reload 🗙