FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zahvala Japanu za razminiranje u Gornjoj Subocki

Autor: zsev
LIPIK, 9. listopada 2013. (Hina) - Certifikat o razminiranosti poljoprivredne površine i šumskih putova u Gornjoj Subocki danas je japanskom veleposlaniku Masaru Tsuji predao direktor međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć žrtvama mina ITF-a Dorijan Maršić na svečanosti održanoj u lipičkoj gradskoj upravi.

Riječ je o projektu "Poljoprivredne površine i šumski putevi u naselju Gornja Subocka" koji je japanska vlada financirala s 80 tisuća eura, a kroz ITF američka vlada je za taj projekt donirala još 80 tisuća eura. Tim sredstvima razminirano je području Lipika, ukupno 109.295 metara četvornih.

Japanska je vlada dosad u Republici Hrvatskoj za sustav protuminskog djelovanja donirala 1.800.000 eura. Osim toga, po riječima veleposlanika Masaru Tsuja, japanska vlada pomogla je u obnovi porušenih osnovnih škola, mostova, nabavi transportnih vozila i na druge načine, a na 20. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa s Hrvatskom, nada se i boljoj suradnji dviju država prije svega na gospodarskom planu.

Japanski veleposlanik također je kazao da danas u Hrvatskoj živi između 110 i 120 japanskih državljana, a da je prema posljednim podacima u ovoj godini Hrvatsku posjetilo 160 tisuća japanskih turista. Veleposlanik Masara Tsuja zahvalio je Hrvatskoj za pruženu pomoć stradalima u potresu i tsunamiju.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec predao je zahvalnicu veleposlaniku Masaru Tsuji te kazao da prema strateškom cilju Hrvatska od mina i minsko-eksplozivnih sredstava treba biti očišćena do 2019. godine. U 12 županija još nisu razminirana 644 kilometra četvorna, a od toga je 37,8 km četvornih u Požeško- slavonskoj županiju.

Direktor fonda ITF - Enhancing Human Security Dorian Maršić istaknuo je da ta međunarodna humanitarna fondacija u Hrvatskoj djeluje 14 godina i da je Japan u svijetu najveći donator u protuminskoj djelatnosti te napomenuo da su SAD u tom razdoblju donirale 70 milijuna američkih dolara čime je razminirano više od 23 milijuna četvornih metara.

Na prigodnoj svečanosti održanoj u lipičkoj gradskoj upravi nazočili su gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i župan požeško-slavonski Alojzije Tomašević.

(Hina) xzsev ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙