FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bogat Move Week u Zagrebu

Autor: dber
ZAGREB, 7. listopada 2013. (Hina) - Tjedan kretanja - Move Week, najveći projekt promicanja zdravog stila života u Europi, ove se godine u Zagrebu i diljem Hrvatske te u cijeloj Europskoj uniji održava od 7. do 10. listopada s ciljem da se do 2020. broj rekreativaca i sportski aktivnih građana u EU poveća za 100 milijuna.

Iz Zagrebačkog saveza za sportsku rekreaciju "Sport za sve" upozorili su na porazne podatke prema kojima je u Europi zbog tjelesne neaktivnosti godišnje registrirano 600.000 smrtnih slučajeva, 100 milijardi eura direktni su i indirektni godišnji troškovi u zdravstvu zbog tjelesne neaktivnosti, a dvije trećine odrasle populacije ne provodi tjelesnu aktivnost u preporučenom obimu.

Zbog toga su i pozvali građane da se uključe u Tjedan kretanja biciklizmom, trčanjem, plesom, speedmintonom, šetnjom ili da sudjeluju u ostalih 30-ak rekreativnih aktivnosti i tako postanu dio velike kampanje pod nazivom "Krećimo se sada", Now we move, koju je pokrenulo Međunarodno udruženje za sport i kulturu (ISCA-International Sport and Culture Association) s brojnim partnerima.

Osim Zagrebačkog saveza sportske rekreacije, u Tjedan kretanja su, uz podršku Grada Zagreba, uključeni i Udruga studenata kineziologije te Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije koji u 10 hrvatskih gradova očekuju više od 3000 sudionika.

Tjedan kretanja u Zagrebu će započeti u utorak, 8. listopada, kestenijadom i trosatnom šetnjom do Kamenih svata na Medvednici u kojoj će šetači brati gljive i kestene, a izviđači imati priliku iskazati se u orjentaciji i pečenju kestena.

U srijedu je planirana lagana šetnja koja starim dijelom Zagreba kreće od sportske dvorane "Sokol", a u četvrtak, ispred Muzeja suvremene umjetnosti, bit će prezentacija i rekreativno igranje noćnog speedmintona, sportske igre koja objedinjava elemente badmintona, tenisa i squasha. U petak SRC Peščenica upriličuje sportsko rekreativne igre: pikado, bacanje koluta, nošenje lopte na žici i slično.

Nordijsko hodanje, uz stručne voditelje i nordijske štapove, bit će organizirano na stazama zdravlja na jezerima Jarun i Bundek te u parkovima Maksimir i Tuškanac u subotu, a istoga dana u Novom Retkovcu građani se mogu okušati u stolnom tenisu, pikadu i natjecati se na trim stazi zdravlja.

Zagrebački Tjedan kretanja završava u nedjelju Večernjakovom utrkom građana od Trga bana Jelačića do Harambašićeve ulice i nazad ili pak plivanjem na 50 ili 200 metara na Zimskom plivalištu Mladost na Trgu K. Ćosića.

Biciklisti će doći na svoje u subotu, 12. listopada, kad Nextbike organizira biciklijadu na kojoj će dijeliti biciklističke karte Zagreba, vodič za brucoše, Move Week narukvice, zdravu hranu i napitke, a u Point centru na Vrbanima bit će predstavljeni i drugi sportovi te akcija za studente "Počasti frenda!" s natjecanjem u najsporijoj vožnji biciklom.

Izrazivši zadovoljstvo sudjelovanjem u zagrebačkom Tjednu kretanja, Krešimir Dvorski iz Nextbikea je naveo da će prvi sustav javnih bicikala u Hrvatskoj, nakon samo pet mjeseci, imati ukupno 12 stanica, s dvije nove lokacije - na križanju Maksimirske ulice i Svetica i kod Green golda u Radničkoj cesti. Pohvalio se da dosad imaju 2500 registriranih korisnika i preko 6000 najmova.

Tjedan kretanja u Zagrebu otvoren je za svakoga - od vrtića do domova za starije i nemoćne, sportskih klubova, različitih tvrtki, škola i fakulteta te nevladinih organizacija kako bi se građani potaknuli na usvajanje zdravog stila života kroz sport i zdravstveno usmjerenu tjelesnu aktivnost te proširili spoznaje o povezanosti tjelesne aktivnosti i zdravlja.

"Ne budite od onih kojima je nedostatak vremena, volje ili novca razlog za tjelesnu neaktivnost. Protegnite noge, sjednite na bicikl ili jednostavno zaplešite unutar Move Weeka", poručuju iz Zagrebačkog saveza sportske rekreacije.

(Hina) xbdj yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙