FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pentagon vraća na posao većinu civilnih zaposlenika

Autor: vrad
WASHINGTON, 5. listopada 2013. (Hina/AFP) - Američki ministar obrane Chuck Hagel rekao je u subotu da će se većina civilnih zaposlenika Pentagona idućeg tjedna vratiti na posao, pošto su od utorka bili na neplaćenom dopustu zbog proračunske blokade koja je pogodila 400.000 radnika u ministarstvu obrane.

Iako nije mogao reći koje će se skupine radnika vratiti na posao, Hagel je istaknuo u priopćenju da "zakon dopušta Pentagonu da vrati na posao zaposlenike koji pridonose moralu, zadovoljstvu, dobrom funkcioniranju i dobroj pripremi" oružanih snaga.

"Mislim da ćemo biti kadri smanjiti broj zaposlenika na neplaćenom dopustu, makar ih nećemo moći sve vratiti", dodao je u priopćenju.

Zbog blokade državne uprave oko 900.000 dužnosnika i zaposlenika savezne uprave moralo je otići na neplaćeni dopust.

Zastupnički dom, u kojemu većinu imaju republikanci i Senat koji kontroliraju demokrati, ne mogu se dogovoriti o proračunu za fiskalnu godinu koja je počela u utorak 1. listopada.

Demokrati i republikanci međusobno se optužuju za tu blokadu. Republikanci koji se protive reformi zdravstvenog osiguranja, takozvanom Obamacareu, kojega je najvažniji dio stupio na snagu u utorak, ne žele odobriti proračun kojim bi se ono financiralo.

Predsjednik Barack Obama pozvao je pak političke protivnike da prekinu "farsu", kako je nazvao blokadu.

U subotu su kongresnici jednoglasno odobrili odluku da se zaposlenicima na neplaćenom dopustu isplati plaća za dane kada nisu radili zbog blokade državne uprave.

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙