FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 5. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko pozvao je danas, sa svečanog obilježavanja 22 obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, da nam događaji od prije 22 godine budu putokaz za budućnost koju želimo graditi u slobodi, demokraciji, miru. "Budimo državnički mudri, učimo iz povijesti, to je put razvoja i napretka", istaknuo je Leko na svečanoj sjednici kojom je Hrvatski sabor obilježio Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada. Predsjednik Sabora svim je hrvatskim građanima čestitao taj blagdan i svima zaželio napredak u demokratskoj i pravednoj Hrvatskoj. Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. donio povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država - i taj se dan obilježava kao Dan neovisnosti. Taj, 8. listopada 1991., bio je, bez imalo pretjerivanja, za Hrvatsku dramatičan dan, ocijenio je Leko, podsjetivši s kojim je sve događajima Hrvatska bila suočena ranih 90-tih, od prvih dana višestranačkoga sustava. Jedinstvo hrvatskih građana tih dramatičnih dana prije 22 godine ne samo da nije bilo poljuljano, naprotiv – odluka o raskidu veza s bivšom jugoslavenskom državom još je više učvrstila njihovo jedinstvo da obrane i oslobode svoju zemlju, rekao je.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je da je na jučerašnjem sastanku s mađarskim kolegom Janošem Martonyijem zaključeno kako je u interesu obiju zemalja da se nastave pregovori između Mola i hrvatske Vlade. "Razgovarali smo o odnosima Hrvatske i Mađarske i zaključili da je u interesu obiju zemalja da se nastave pregovori. Odnosi između dviju zemalja su iznimno važni i na dugi rok mnogo važniji od pojedinačnog problema, ma koliko on važan bio", rekla je danas Vesna Pusić novinarima u Saboru, pred početak svečane sjednice u povodu Dana neovisnosti 8. listopada. Kazala je i kako će dvije zemlje nastaviti raditi na suradnji i smirivanju "sada malo uzburkanih odnosa". Na pitanje očekuje li da će Hrvatskoj stići i službena ponuda za otkup Molovih dionica u Ini, odgovorila je kako će to raščistiti pregovarači. "Postoji stav kako je najbolje da raščistimo taj problem i nastavimo raditi zajedno, ali to će rješavati pregovarači", rekla je Pusić. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak još uvijek nije upoznat s onim što su sa svojim mađarskim kolegama jučer zaključili ministrica Pusić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić. "Nisam se uspio vidjeti s njima. Vjerojatno ćemo o tome razgovarati tijekom vikenda ili u ponedjeljak", rekao je Vrdoljak.

ZAGREB - Činjenica da Hrvatski sabor slijedećeg tjedna neće zasjedati saborski su zastupnici danas različito komentirali, ovisno o tome jesu li u vlasti ili oporbi. "Mnogi od moji kolega neće ni osjetiti da Sabor ne zasjeda, jer uopće ne rade. Ne dolaze u Sabor ili dolaze samo petkom, kada trebaju dići ruku prema naputcima. Ništa se nije promijenilo", izjavio je novinarima laburist Branko Vukšić, nakon svečane sjednice Hrvatskog sabora u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Ocjenjuje kako je sramotno na koji način Sabor djeluje, te kako bi bilo normalno da u krizi parlament zasjeda svaki dan, da zastupnici imaju samo mjesec dana godišnjeg odmora i da ih se plaća po učinku. "Ovdje se stimulira nerad i poslušništvo. Što kaže 'Veliki vođa', za to većina digne ruku", rekao je Vukšić i najavio da će za laburiste predstojeća saborska stanka biti će radna. Jasen Mesić (HDZ) ponovio je da odgovornost za nerad snosi SDP sa partnerima. "Mogao bih razumijeti da se određuje pauza u radu kada u zemlji ne bi bilo nikakvih problema, ali u današnjoj situaciji to mi je neshvatljivo; tim više što je dnevni red pun i na njemu ima važnih točaka dnevnog reda koje su vezane i za gospodarstvo", rekao je HDZ-ov zastupnik Mesić. Drži da je Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, umjesto današnjom svečanom sjednicom, Hrvatski sabor trebao obilježiti u utorak (8. listopada) i nastaviti raditi kako bi mogao ispuniti sve obveze.

ZAGREB - Kandidat za predsjednika zagrebačkog SDP-a te ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras danas je predao potpise za svoju kandidaturu, pozivajući svoje protukandidate Davora Bernardić i Miranda Mrsića da se prestanu prepucavati preko medija, već se okrenu izgradnji jačeg i jedinstvenijeg SDP-a. Maras je u sjedištu Gradske organizacije u Praškoj ulici novinarima izjavio kako se SDP mora prestati baviti samo sobom, nego temama i pitanjima koje muče Zagrepčane. "Tko želi raspravljati isključivo o tome kolika je cijena parkinga, leasinga, koliko je i tko kada podijelio zagrebački SDP, ne razmišlja o budućnosti. Članovima SDP-a grada Zagreba je dosta sukoba, dosta je prepucavanja i kolege Mrsića i Bernardića. Želimo se okrenuti budućnosti, želimo graditi bolji i jači i jedinstveniji SDP", poručio je Maras. Bernardića je prozvao da je u svojoj kampanji i javnim nastupima podijelio stranku i "vrlo jasno rekao 'ne' svojoj Vladi. "Rekao je 'ne' SDP-u Hrvatske i na taj način ne možemo graditi jedinstveni SDP", kazao je. Maras je rekao i kako nije siguran tko je zapravo treći kandidat za predsjednika zagrebačkog SDP-a, "je li to kolega Linić ili kolega Mrsić, jer vidimo da više stavova o gradskom SDP-u iznosi u medijima kolega Linić na skupovima kolege Mrsića".

ZAGREB - O stanju na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije raspravljat će na tematskoj sjednici, 16. listopada, potvrdio je danas predsjednik Odbora, laburist Branko Vukšić. Poziv za raspravu, kaže, upućen je prvom čovjeku medijskoga javnog servisa, glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu, članovima Nadzornog odbora HRT-a i svima koji na HRT-u nešto znače. Vukšić ističe da je sjednicu saborskog Odbora na temu HRT-a planirao već ranije, ali da ju nije sazivao jer je očekivao skoru plenarnu raspravu o izvješćima o radu Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a. Međutim, ta su izvješća pozicionirana vrlo nisko u saborskom dnevnom redu - nalaze se na 86. i 87. mjestu. Očekivao sam da će se ta izvješća prije naći na plenarnoj sjednici, no vladajućima to, očito ne odgovara, pa su ih 'gurnuli' na samo začelje, kaže Vukšić i dodaje kako ga ne bi iznenadilo da se članovi Odbora iz vladajuće koalicije ne pojave na sjednici. Neovisno o tome, Vukšić je odlučan održati sjednicu, tim više, kaže, što je aktualno stanje na HRT-u zabrinjavajuće.

ZAGREB - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da je njegovo povezivanje s aferom Patria "konstrukcija" te da nikad nije razgovarao s Patrijinim posrednikom, poduzetnikom Walterom Wolfom. "Ništa se nije dogodilo. Ništa. To su konstrukcije. Kome idu u korist, ja to ne znam, niti je Walter Wolf nekada bio kod mene. Nikada nije bio. Dakle, s tim ljudima ja nikada nisam razgovarao, ali sutra ću sve reći u emisiji 'Nedjeljom u 2' ", rekao je Mesić novinarima nakon svečane saborske sjednice u povodu Dana neovisnosti. Tjednik Globus ovaj je tjedan objavio kako je finsko tužiteljstvo potvrdilo kako su Mesić i bivši direktor 'Đure Đakovića' Bartol Jerković osumnjičeni da su od trojice menadžera finske Patrije preko posrednika dogovorili i uzeli mito za svoj angažman u natječaju za nabavku vojnih oklopnih vozila u Hrvatskoj 2007. godine. To su Globusu potvrdili glavni državni odvjetnik Juka Rappe i glavni inspektor Nacionalnog ureda za istrage Kaj Erik Bjoerkqvist.

ZAGREB - Saborski zastupnik Hrvatskih laburista-stranke rada, Branko Vukšić, ustvrdio je kako se u Zagrebu priprema "crna, prljava priča" ako se dogodi privatizacija gradskih komunalnih i energetskih tvrtki, a, ističe, ceh će platiti sadašnje i buduće generacije. "Gušit ćemo se u smeću te visokim cijenama komunalija i energenata. Ali će zato uživati pretvorbenjaci i njihovih deset generacija potomaka. Probudimo se i zaustavimo privatizaciju dok je još u naumu", rekao je Vukšić na današnjoj konferenciji za novinare na temu "Bandićeva privatizacija Zagreba po Milanovićevom receptu". "Nakon što su pušteni probni baloni o prodaji komunalnih i nekih drugih tvrtki koje su, poput AGM-a i Zagreb plakata, klasičan smokvin list, obezvrijeđivat će se vrijednost gradskih tvrtki da bi se svojim pajdašima darovale stotine milijarda vrijedni poslovi", tvrdi laburist Vukšić. Po njegovim riječima, "led se treba probiti" s "Čistoćom", "Zrinjevcem", "Autobusnim kolodvorom" te "Gradskom plinarom" a nakon što se proda prvo poduzeće, nastavak privatizacije gradskih poduzeća ići će kao od šale. Vukšić navodi da će u Zagrebu, jednom od najskupljih gradova u svijetu po cijeni komunalija, privatizacijom komunalnih tvrtki ili usluga cijene skočiti u vis, a veliki dio radnika završiti na burzi.

ZAGREB - Ultrazvuk dojke spašava život, poručio je ministar zdravlja Rajko Ostojić tijekom humanitarne akcije "Dan ružičaste vrpce" održane danas u Zagrebu s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti prevencije u borbi protiv karcinoma dojke. Ultrazvuk dojke i mamografija sve su dostupniji, liste čekanja smanjene, pa se, ovisno o bolnici, na ultrazvuk prosječno čeka 10 do 20 dana, a na mamografiju 20 do 40 dana, rekao je ministar Ostojić pozdravljajući okupljene građane koji su tradicionalnom povorkom središtem grada podržali ovu humanitarnu akciju. Dr. Ljerka Eljuga također je upozorila na važnost preventivnih pregleda dojke već od 25. godine života, bez obzira na izostanak simptoma. U organizaciji udruge Europa Donna Hrvatske i Hrvatskog senološkog društva ta se akcija danas održava diljem Hrvatske, u više od 30 gradova, u sklopu kampanje "Darujmo ružičasti život" za kupnju aparata za jednokratno zračenje. Zagrebačku povorku s ružičastim balonima Masarykovom i Teslinom do ugla Bogovićeve i Gajeve ulice, u kojoj je sudjelovalo 100-tinjak, građana, vodili su ministar Ostojić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te ambasadorice Matija Vuica, Gordana Sobol, Ivana Popović.

ZAGREB - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" upozorio je kako je nastavno i nenastavno osoblje sve više zabrinuto i prestrašeno od masovnih otkaza u školama zbog povećanog broja "tehnološkog viška", nastalog kao posljedica e-upisa, "outsourcinga" i zakonskih promjena. "Više nemamo straha da će nam se smanjiti plaće jer su ionako sramotno niske, već strahujemo od otkaza, o čemu se sve češće govori, s obzirom na neke prijedloge o smanjenju 10.000 zaposlenih u javnom sektoru gdje mi činimo jednu trećinu", rekao je Željko Stipić, predsjednik sindikata "Preporod" na današnjoj konferenciji za novinare. Naveo je kako ga posebice zabrinjava nezainteresiranost ministra znanosti, obrazovanja i športa Željka Jovanovića za taj problem, kao i ministrove riječi da škole nisu mjesto za 'zbrinjavanje tehnološkog viška'. Sindikalac Stipić upozorava da je ove godine dio nastavnika, među kojima su neki s 20 i više godina radnog staža, ostao bez posla ili dobio smanjenu normu, pa sad rade dvije trećine ili polovicu radnog vremena, a u skladu s tim dobivaju i manju plaću.

ZAGREB - Zagrebačka policija u dva je odvojena slučaja uhitila tri uzgajivača, od kojih je zaplijenila više od kilogram marihuane i oko 340 stabljiki te opojne biljke, čija se vrijednost procjenjuje na 60-tak tisuća kuna. U prvom slučaju policija je u srijedu na području Zaprešića uhitila 28-godišnjaka i godinu dana mlađeg suradnika, tereteći ih za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. U njihovom unajmljenom stanu pronašla je 1098 grama marihuane i 229 stabljiki konoplje težine 2355 grama, digitalnu vagu i sušilo za sušenje konoplje. Dvojica uzgajivača marihuanu su zasadila na plantaži na zaprešićkom području i potom je sušili u stanu i preprodavali. Dan kasnije policija je uhitila i 33-godišnjeg uzgajivača konoplje, u čijoj je kući u Zaprešiću pronašla 42 grama marihuane, 114 stabljika konoplje visine do jednog i pol metra, digitalnu vagu i opremu za uzgoj marihuane, poput ventilatora, klima uređaja, lampe i transformatora.

ZAGREB/PIREJ - Između otoka Krete i Cipra potopljena je jahta „York Hollywood“, koja plovi pod hrvatskom zastavom, a svih osam članova posade, od kojih su petero hrvatski državljani, je spašeno, izvijestili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Dojavu grčke središnjice za spašavanje (JRCC) Pirej (Piraeus) da se između Krete i Cipra u grčkim vodama, nalazi motorna jahta „York Hollywood“ u koju je prodrlo more, hrvatska Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jučer u 16,05 sati. Grčka središnjica za spašavanje pokrenula je akciju traganja i spašavanja te je pozvala u pomoć sva plovilima u blizini mjesta pomorske nesreće. Na mjesto nesreće prvi je stigao panamski trgovački brod „Duke I“, koji je prekrcao svih osam članova posade s jahte, te ih danas oko 10 sati iskrcao u luci Port Said u Egiptu. Utvrđeno je da nitko od brodolomaca nije ozlijeđen, navode iz Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Na hrvatskoj jahti bilo je ukupno osam članova posade - od toga petero hrvatskih državljana: P.N. (1968.), P.R. (1971.), M.E. (1981.), I.D. (1948.) i M.S. (1970.), jedan državljanin Srbije N.C. (1984.), jedna državljanka Slovenije N.Dž.O. (1976.) i jedan državljanin Irske C.K. (1965.).

DUBROVNIK - Na današnji dan prije 22 godine, u Dubrovniku je poginula prva civilna žrtva u srbocrnogorskoj agresiji tijekom Domovinskog rata, dubrovački književnik i prevoditelj Milan Milišić. Književnik Milišić poginuo je 5. listopada 1991. u svom stanu na dubrovačkom predijelu "Ploče", od granate koju su ispalile srbocrnogorske postrojbe na Dubrovnik. Milan Milišić rođen je 1941. u Dubrovniku, završio je studij svijetske književnosti u Beogradu. Pisao je eseje, putopise, drame i književne reportaže. Prevodio je s engleskog jezika, uređivao je časopis Dubrovnik, omladinski list Laus te bio dramaturg dubrovačkog kazališta " Marina Držića ". Bio je članom Društva hrvatskih književnika (DHK) i hrvatskog PEN centra. Godine 1984. omladinski list Laus objavio je Milišićev tekst 'Život za slobodu' za koji ga je dubrovački SUBNOR optužio za 'napad na tekovine socijalizma i NOR-a', a Milišić je osuđen na godinu i pol uvjetne zatvorske kazne.

GOSPIĆ - U Gospiću je otvorena dvodnevna izložba "Jesen u Lici“, na kojoj sudjeluje oko 230 izlagača - poljoprivrednih gospodarstvenika, malih i srednjih poduzetnika te proizvođača različitih predmeta koji čuvaju tradiciju ličkoga kraja. Najviše je izloženo mliječnih proizvoda: ličkoga sira škripavca, meda, ali i tradicijskih proizvoda iz starih zanata i obrta. Izlažu udruge, zadruge, proizvođači krumpira, a prikazano je i pečenje ličke šljivovice te pekmeza od šljiva. Kao gosti sudjeluju izlagači iz drugih krajeva Hrvatske te iz Slovenije, Mađarske, BiH i Srbije. Izložbu "Jesen u Lici", koja se održava pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije i gospićke Turističke zajednice, otvorio je predsjednik Ličko-senjske Županijske skupštine Darko Milinović. "Da Lika brodi uspješnosti, unatoč petogodišnjoj ekonomskoj krizi u Hrvatskoj, najbolje potvrđuje i ova izložba, koja je okupila 230 izlagača", rekao je Milinović.

(Hina) xnkot ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙