FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro general Giap, heroj vijetnamske neovisnosti

Autor: vrad
HANOJ, 4. listopada 2013. (Hina/AFP) - General Vo Nguyen Giap, heroj vijetnamske neovisnosti i čovjek koji je u Dien Bien Phuu porazio francusku vojsku, umro je u petak u 102. godini, doznaje se od vladina i vojnog izvora.

Giap, posljednji preživjeli povijesni čelnik komunističkog Vijetnama bio je u narodu jedan od najomiljenijih vijetnamskih čelnika nakon osnivača Komunističke partije Vijetnama Ho Ši Mina.

Taj samouki visoki časnik koji je znanje stjecao čitanjem stručne literature i kojeg su smatrali jednim od najvećih vojnih stratega u povijesti, uspio je zahvaljujući svojoj taktici poraziti francusku i američku vojsku.

Tako je 1954. u kotlini Dien Bien Phu do nogu potukao francuske kolonijalne snage, što je označilo rađanje neovisnog Vijetnama i završetak francuske vlasti u Indokini.

Idućih dvadeset godina taj sin opismenjena seljaka, koji je savršeno govorio francuski, nastavio je voditi postrojbe tijekom Vijetnamskog rata s Amerikancima i njihovim saveznicima u južnom Vijetnamu sve do zauzeća Sajgona 30. travnja 1975.

No unatoč njegovim vojnim uspjesima, komunistički režim je zaustavio njegovu političku karijeru. G. 1975. je napustio Politbiro komunističke partije. Ostao je na dužnosti zamjenika predsjednika vlade, na kojoj je bio zadužen za znanost, tehnologije i obiteljsko planiranje. Najposlije je 1991. izbačen iz centralnog komiteta partije.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙