FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: znanstveni simpozij "Pastoral zdravstva"

Autor: pgas
SPLIT, 4. listopada 2013. (Hina) - "Pastoral zdravstva" naziv je znanstvenog simpozija koji se danas održava u Splitu i na kojem crkveni velikodostojnici raspravljaju o ulozi Crkve u pomaganju ljudima koji pate od bolesti, te o važnosti vjere u spašavanju bolesnih.

Predsjednik Odbora za pastoral zdravstva Hrvatske biskupske konferencije, pomoćni zagrebački biskup mons. Valentin Pozaić u uvodnom je izlaganju istaknuo kako je u komunističkom režimu pastoral zdravstva bio "potisnut gotovo u ilegalu". "Crkva se osjeća pozvana pomoći ljudima koji zbog bolesti pate", rekao je mons. Pozaić, naglasivši kako je Crkva uvijek bila na prvoj crti dobrotvorne ljubavi.

"Kultura služenja ljubavi je kultura služenja životu. Tamo gdje se vrijeđa ljubav, vrijeđa se život", kazao je. Naglasio je kako pastoralni djelatnik u bolnici stoji pred velikim izazovom kad je sam pred bolesnikom ili pred smrću bolesnika, te u takvim situacijama treba pružiti utjehu i ohrabrenje.

Profesor splitskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta Domagoj Runje istaknuo je kako je odnos prema bolesnicima kriterij "po kojem će nam se suditi na posljednjem sudu".

"Isus je imao moć ozdravljenja i na taj način pokazuje da je zdravlje velika, ali ne i najveća vrijednost. Najveća je vrijednost naukovanje zajedništva s Bogom i u zdravlju i u bolesti", poručio je. To, dodao je Runje, znači da bolest nije najveće zlo "ako se predamo u ruke Božje i u zajedništvu smo s Bogom, napominjući da je jedna od najčešćih riječi koju je Isus upotrijebljavao prema polesnima bilo "ustani".

Organizatori ovog znanstvenog simpozija, na kojem sudjeluje petnaestak gostiju iz Hrvatske i inozemstva, su Hrvatska biskupska konferencija, Hrvatsko katoličko liječničko društvo i Katolički bogoslovni fakultet u Splitu.

(Hina) xpgas ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙