FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 4. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je umirovljenike da u što kraćem roku dostave svoj Osobni identifikacijski broj (OIB), jer će im se u suprotnom obustaviti isplata mirovine. Naime, od 1,1 milijuna umirovljenika koji mirovinu primaju u Hrvatskoj, njih 5500 nema u HZMO-u evidentiran OIB. Riječ je o umirovljenicima koji OIB nemaju naveden na odresku od mirovine. Za dostavu OIB-a, oni trebaju popunjeni obrazac zahtjeva i ovjerenu presliku osobne iskaznice ili putovnice poslati na adresu bilo kojeg područnog ureda Ministarstva financija - Porezne uprave. O dodijeljenom OIB-u Porezna uprava će izravno obavijestiti HZMO. Umirovljenici kojima je OIB naveden na odresku od mirovine, imaju taj broj u evidenciji HZMO-a i ne moraju ništa s tim u vezi poduzimati. Onima koji ne budu imali evidentiran OIB u HZMO-u do početka studenog, neće biti isplaćena mirovina u tom mjesecu.

ZAGREB - Ovogodišnji 34. Zagrebački književni razgovori (ZKR), na kojima će 20-tak domaćih i stranih književnika i stručnjaka raspravljati o "Položaju književnika u suvremenoj Europi", otvoreni su sinoć u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu. Književni skup otvorio je predsjednik DHK Božidar Petrač, a nazočili su, uz ostale, Jelena Perčin, izaslanica ministrice kulture Andreje Zlatar Violić te Maja Novoselec, izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. Predsjednik DHK podsjetio je kako se Zagrebački književni razgovori održavaju u netom primljenoj članici EU, u kojoj bi različitost nacionalnih jezika i kultura imala ostvarivati osobitu suradnju i prožimanje. Petrač ocjenjuje kako je ulazak Hrvatske u EU sjajna prigoda i za novo ogledanje hrvatske književnosti i kulture u duhovnom životu Europe. Izlagači na 34. Zagrebačkim književnim razgovorima dolaze iz Grčke, Makedonije, Bugarske, Slovačke, Slovenije, Velike Britanije, Portugala, Njemačke i Norveške. Književni se skup održava u tri radne grupe, a u petak o prvoj temi razgovora, pod nazivom "Druga strana ogledala", govorit će bugarska književnica Elena Alekova.

ZAGREB - Ispunjena dvorana Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u četvrtak navečer je snažnim pljeskom ispratila glumački ansambl i autorski tim premijerno izvedene nove predstave toga teatra "Na dnu“ Maksima Gorkog, pozdravivši povratak redatelja Paola Magellija na pozornicu zagrebačke nacionalne kuće nakon dva desetljeća. Magelli, koji je u HNK-u Zagreb posljednji, i dosad jedini put, režirao prije 20 godina ("Impresarija iz Smirne" Carla Goldonija), odlučio je klasičnu dramu ruskoga književnika o besperspektivnoj svakodnevici jednog urušenog društva prikazati dajući joj suvremenu crtu.

ZAGREB - Znanstveno stručna knjiga akademika Mirka Tomasovića "Miscellanea" ("Svaštice"), koja obuhvaća 23 rasprave, ogleda i članka, među kojima su najvažnija dva priloga objavljena prvi put, predstavljena je sinoć u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Prvi je prilog "Miroslav Krleža o Marku Maruliću (i o drugim hrvatskim 'starijim' piscima)". U njemu autor raščlanjuje Krležine podatke i sudove o Maruliću i drugim hrvatskim književnicima od humanizma do baroka. U drugome tekstu "Gajev rječnik hrvatskih jezičnih sinonima" autor se bavi dosad nepoznatim separatom prvoga godišta Gajeve "Danice" iz 1835. Riječ je o prvome hrvatskom sinonimskom rječniku iz kojeg se mogu izvući novi zaključci o jezičnoj toleranciji Ljudevita Gaja. U ostalim radovima komparatističkoga ili traduktološkog značaja akademik Tomasović, među ostalim, poučno i duhovito piše o svojim iskustvima prevođenja Petrarce, Tassa i Dantea s naglaskom na stilske i metričke probleme u prepjevima poezije iz davnih vremena na hrvatski jezik. Slijede tekstovi o Anti Tresiću Pavičiću, Milanu Begoviću, Mihovilu Nikoliću, Nikoli Milićeviću, Ivanu Slamnigu i Rafi Bogišiću te nekoliko manjih recenzija o recepciji hrvatske književnosti u inozemstvu.

ZAGREB - Prvi festival europskoga jazza u Sjedinjenim Američkim Državama - "EUropean Jazz @ UCLA", održat će se u Los Angelesu od 10. do 13. listopada, u kampusu kalifornijskog Sveučilišta UCLA, na poticaj Hrvatske i uz potporu Europske unije. Kako je objavio američki portal "Digital Journal", tijekom četiri dana europski glazbenici iz devet zemalja, okupljeni u 11 jazz grupa, održat će niz besplatnih koncerata u dvorani Schönberg u kampusu UCLA (University of California Los Angeles), na kojima će predstaviti jedinstveni europski doprinos univerzalnom jeziku jazz glazbe. Taj multidimenzionalni festival predstavit će neka od najboljih imena europskoga jazza, a održat će se i nekoliko izložbi i okruglih stolova. Ipak u središtu festivalskih zbivanja jest serija koncerata glazbenika iz Austrije, Hrvatske, Češke, Finske, Njemačke, Mađarske, Irske i Italije te Švicarske. Održavanje festivala "EUropean Jazz @ UCLA" potaknuo je hrvatski generalni konzulat u Los Angelesu, nedugo nakon što je Republika Hrvatska 1. srpnja ove godine postala 28. članica EU. Potporu njegovu održavanju dao je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović i time je festival postao jedan od glavnih kulturnih događaja koji odaju poštovanje SAD-u kao zemlji u kojoj je jazz rođen.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙