FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 4. listopada

Autor: spar
ZAGREB, 4. listopada 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 4. listopada.

OSIJEK - Predsjednik Republike Ivo Josipović nazočit će otvorenju 16. Osječkog jesenskog sajma (11 sati, Petefi Šandora bb). Prije toga predsjednik Josipović će se susresti sa čelništvom grada Osijeka (10 sati, Gradsko poglavarstvo). Predsjednik će osim toga posjetiti i tvrtku "Kandit" (13,15 sati, Frankopanska 99) te obići gradilište njezina novog pogona (13,45 sati, Industrijska zona Nemetin).

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg Sv. Marka 6). Hrvatski sabor u nastavku sjednice raspravit će prijedlog zakona o provedbi europske uredbe o obvezi uzdržavanja, a na kraju radnog tjedna trebao bi glasovati o raspravljenim točkama.

OSIJEK - Početak projekta "Sheme školskog voća" promovirat će ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik te će podijeliti obrok voća učenicima prvog razreda osječke Osnovne škole Ljudevita Gaja (13 sati, OŠ Ljudevita Gaja, Krstova 99). Nakon toga dat će izjavu medijima (13,45 sati). Škole i učenici koji će sudjelovati u "Shemi školskog voća" najmanje jednom tjedno dobivat će besplatno mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčice ili mrkve. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je 15 dobavljača koji će isporučivati voće i povrće u škole u svim županijama u Republici Hrvatskoj sa kojima su potpisali ugovore. Ukupno je sklopljeno 720 ugovora sa školama (15 dobavljača i 720 od ukupno 877 škola). Ugovorima je pokriveno ukupno 138.384 djece od 1. do 4. razreda u Hrvatskoj. Prije dolaska u Osijek ministri Jakovina i Jovanović te zamjenik ministra zdravlja Cesarik brat će jabuke na plantaži Borinci, zajedno s učenicima 1. razreda vinkovačke OŠ Vijenac.

ZAGREB - Udruga za samozastupanje, GONG, Europska platforma samozastupnika (EPSA) te Inclusion Europe organiziraju trodnevnu europsku konferenciju samozastupnika "Čujte naše glasove: Građani prije svega!" (10 sati, hotel Dubrovnik). U uvodnom dijelu bit će održana raprava o uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u demokratske procese u zajednici, na kojoj se očekuje dolazak ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić i ministra uprave Arsena Bauka. Ta konferencija, navode organizatori, bit će prilika da se donositelji odluka, stručnjaci, te javnost upoznaju sa stajalištima i potrebama osoba s intelektualnim teškoćama - samozastupnika. Na konferenciji će biti riječi o tome što osobe s intelektualnim teškoćama žele i kakvu podršku trebaju da bi mogli ostvariti svoja ljudska i građanska prava. Samozastupnici mogu bitno pridonijeti domaćim, ali i europskim politikama za ljudska prava, s obzirom da sami mogu objasniti s kojim se situacijama diskriminacije suočavaju u svakodnevnom životu. Osobe s intelektualnim teškoćama ove su godine prvi put dobile priliku glasati na europskim i lokalnim izborima što je pozitivan iskorak u poštivanju njihovih ljudskih i građanskih prava. Ususret zakonskim prijedlozima novog Obiteljskog zakona i Zakona o udrugama kojima se regulira jedan dio tih prava, na konferenciji će se raspravljati i o utjecaju tih zakona na život osoba s intelektualnim teškoćama.

ZAGREB - Održavanje skupa "Korištenje fondova EU za uključivanje Roma u Republici Hrvatskoj: Naučene lekcije i perspektive za razdoblje 2014.-2020.". Skup organizira Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć - Vukovar u suradnji s Romskim nacionalnim vijećem iz Zagreba, uz financijsku potporu Fondacija Otvoreno društvo (10 sati, hotel Panorama, Trg Krešimira Ćosića 9).

SLUNJ - Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" bit će održan Dan za medije vježbe Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske (HKoV) "UDAR 13", kojem će nazočiti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić. Vojna vježba "UDAR 13" taktička je vježba ojačane motorizirane bojne s bojevim gađanjem, koja se provodi sa snagama US Air Forces. Cilj je ocjenjivanje spremnosti postrojba Oružanih snaga RH u brzoj i učinkovitoj pripremi, te provedbi obrambenih i napadnih borbenih djelovanja kroz usklađeno integransko djelovanje. U vježbi sudjeluje više od 400 pripadnika HkoV-a, 12 tenkova M84, te borbeni zrakoplovi F-16. (11,15 sati, prijavnica vojnog poligona).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Tomislav Rubić

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xmvr ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙