FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak 3. listopada

Autor: spar
ZAGREB, 3. listopada 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak 3. listopada

ZAGREB - Nastavak 9. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg Sv. Marka 6). U nastavku zasjedanja zastupnici će u prvom čitanju razmotriti prijedlog novog zakona o gradnji, koji bi trebao pojednostaviti i pojeftiniti pribavljanje dokumentacije za gradnju. Vlada obrazlaže kako provedba dva odvojena postupka tj. izdavanje lokacijske dozvole kao akta za provedbu prostornog plana i potvrde glavnog projekta ili građevinske dozvole kao akta za građenje, u većini slučajeva predstavlja nepotrebnu administrativnu prepreku i poskupljuje investiciju. Predloženim zakonom uvodi se jedna dozvola - građevinska - i ona će se izdavati na temelju minimalne dokumentacije. Zastupnici bi trebali razmotriti i prijedlog zakona o građevinskoj inspekciji, kojim bi se dio poslova građevinskih inspektora prebacio na komunalne redare, u čiju nadležnost bi ušli manji objekti kao što su ograde i nadstrešnice, ali i naplata kazni za zgrade bez fasada i s neuređenim okolišem.

ZAGREB - Sjednica Vlade RH na kojoj će Vlada raspravljati o konačnom prijedlogu zakona o strateškim investicijskom projektima Republike Hrvatske kojim želi olakšati pokretanje investicijskog ciklusa. Prema konačnom prijedlogu u odlučivanje o davanju statusa strateške investicije, kroz sudjelovanje u radu povjerenstva za odabir strateških projekata, uključili bi se i predstavnici jedinica lokalne uprave, odnosno župani i gradonačelnici na čijem se području investicije trebaju realizirati. Dodatno se utvrđuje i odgovornost državnih službenika za brzo rješavanje administrativnih postupaka. Na dnevnom redu su i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju kojim se žele isključili pokušaji zloupotrebe medicinske dokumentacije u postupku utvrđivanja prava na osnovi invalidnosti. Predloženim zakonom omogućuje se obustava isplate mirovinskih primanja u slučajevima kada Zavod ne može službenim putem pribaviti podatak ili ispravu potrebnu za isplatu mirovinskog primanja, a stranka ih ne dostavi u roku. Pred ministrima će biti i izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku, kao i Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojima se stjecanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti omogućava i osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost, pod uvjetom da je do prestanka obavljanja te djelatnosti došlo zbog opravdanih razloga (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB/LUČKO - Ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić uručit će potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću 43 automatska vanjska defibrilatora (AVD) koji su, u sklopu programa Ministarstva zdravlja “Pokreni srce – spasi život“, dodijeljeni Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) prilikom preuzimanja novog helikoptera Eurocoptera u Zrakoplovnoj bazi Lučko. Jedan AVD uređaj tom će prilikom odmah postati dio opreme novog MUP-ovog helikoptera. Uređaj AVD koristi se za pružanje prve pomoći u slučajevima iznenadne srčane smrti. Uređaj mogu koristiti educirani laici bez medicinskog znanja te tako spasiti život u presudnim minutama do dolaska hitne medicinske pomoći (16 sati u Zrakoplovnoj bazi Lučko, Ježdovečka 17 a u U 16,45 sati predviđene su izjave za medije dvojice ministara).

ZAGREB - Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), a na dnevnom redu je Zaštita prava radnika pred sudom – problemi i moguća rješenja, smjernice ekonomske i fiskalne politike 2014.-2016. te aktualna ekonomska politika kao i Nacrt prijedloga zakona o potpori za očuvanje radnih mjesta. Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sjednice, nakon koje su predviđene izjave za medije. (14 sati, u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta sastanak u povodu otvaranja Javne rasprave o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske kao strateškom dokumentu od nacionalnog interesa koji definira ključne ciljeve razvoja sustava obrazovanja i znanosti (13 sati, Donje Svetice 38). Sastanku će, uz ministra Željka Jovanovića, nazočiti i bivši ministri znanosti, obrazovanja i sporta kojima će dio stručnjaka koji su sudjelovali u izradbi Strategije prezentirati njezine temeljne ciljeve. Predviđeno vrijeme završetka sastanka je u 14 sati nakon čega su izjave za medije.

ZAGREB - Konferencija za novinare Nezavisnog sindikata znanost i visokog obrazovanja o "Smjernicama državnog proračuna" o čemu će govoriti čelnici sindikata, Vilim Ribić i Matija Kroflin (11,30 sati, Velika dvorana Hrvatskog šumarskog društva, Trg Mažuranića 11).

ZAGREB - Konferencija za novinare nakon okruglog stola na temu "Centar za autizam u Zagrebu – pogled u budućnost: Izazovi transformacije i razvoja Centra za autizam u Zagrebu". (Okrugli stol traje od 9 do 12 sati, a od 12 do 13 sati iznose se zaključci te će se održati konferencija za novinare, prostor Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27). Na Okruglom stolu i potom na konferenciji za novinare govoriti će Ivica Dokleja, ravnatelj Centra, predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Iva Prpić, pomoćnica ministrice za odrasle osobe i osobe s invaliditetom Ministarstva socijalne politike i mladih, Dunja Poljak Skoko, voditeljica Službe za javno zdravstvo Uprave za zaštitu zdravlja MIZ, Vesna Tokić – viša savjetnica u Gradskom uredu za odgoj i obrazovanje, kulturu i šport, te drugi stručnjaci s tog područja.

ZAGREB - Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS), udružen u SSSH, organizira Konferenciji za novinare na temu "Gdje je nestala industrija u RH", o temi će govoriti Vedran Dragičević, predsjednik SMH-IS-a, Vesna Mlinarić, pomoćnica predsjednika SMH-IS-a za ekonomska pitanja, i Davor Šmuljić, pomoćnik predsjednika SMH-IS-a za organizacijska i pravna pitanja (10.30 sati, Radnički dom, Trg kralja Petra Krešimira IV. 2, dvorana 518).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Milka Ćurković

popodne - Tomislav Rubić

navečer - Srebrenka Parlov

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xaš ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙