FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 2. listopada 2013. (Hina) - pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Tamas Hernadi od poslijepodne je na crvenoj Interpolovoj tjeralici, a uz njegovu fotografiju i osobne podatke stoji da ga Hrvatska traži zbog davanja mita. Herndi je u Hrvatskoj osumnjičen da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Procedura raspisivanja tjeralice pokrenuta je nakon što je zagrebački Županijski sud prošli petak na prijedlog Uskoka Hernadiju odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Uskok je tražio istražni zatvor protiv Hernadija nakon što mu je Mađarska nedavno odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Mađari su isticali i da su proveli te obustavili istragu u tom slučaju, zaključivši kako čelnik Mola nema veze s navodnim nezakonitostima.

ZAGREB - Sindikati koji djeluju u Ini najviše bi voljeli da najava mađarske Vlade o mogućoj prodaji MOL-ovih 49,1 posto dionica Ine završi tako da hrvatska država ponovno preuzme većinsko vlasništvo i upravljačka prava u Ini, te tvrde da MOL nije ništa uložio u razvoj hrvatske naftne kompanije. Nakon što je objavljeno da je mađarska Vlada dala nalog upravi MOL-a da napravi reviziju portfelja te kompanije i, ako je potrebno, pripremi nužne korake za prodaju Ininih dionica, čelnici hrvatskih sindikata koji okupljaju radnike Ine ocijenili su da se vjerojatno radi o spinu mađarske strane, ali smatraju kako bi bilo dobro da do prodaje dionica doista i dođe. Predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Ivan Tomac izjavio je Hini da su Mađari na Ini već dosad "debelo zaradili" i još će zaraditi eventualnom prodajom dionica, a da nisu ispunili ono na što su se obvezali kupoprodajnim ugovorom.

ZAGREB - Ni današnji kolektivni pregovori u Ministarstvu zdravlja nisu doveli do potpisivanja novoga granskog kolektivnog ugovora, što je uvjet Hrvatskog liječničkog sindikata za prestanak štrajka bolničkih liječnika, koji je danas ušao u 15. dan. Čelnici sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu Ivica Babić, Anica Prašnjak i Spomenka Avberšek, kao i ministar zdravlja Rajko Ostojić zadovoljni su što su pregovori počeli. Ističu kako su danas prešli oko 50 posto članaka budućeg kolektivnog ugovora, koji, međutim, još nije potpisan i pregovori se nastavljaju u ponedjeljak u 10 sati. Ministar Ostojić nakon cjelodnevnog sastanka u izjavi novinarima govorio je i o posljedicama štrajka te potvrdio da su u dva tjedna liste čekanja u bolnicama povećane 10 do 15 posto. U nekim bolnicama, kaže, postoje problemi, ali se "kritične točke rješavaju".

ZAGREB - Hrvatski sabor poslijepodne je počeo raspravu o prijedlogu zakona o prostornom uređenju, a ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kao najveću vrijednost tog zakona istaknula je Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU), pohvalivši se da je u njemu već više od pola prostornih planova. "Svatko će u bilo kojem času moći doći do podataka o tome što se na njegovoj nekretnini planira, a danas za to morate okrenuti tri telefona i potrošiti jedne cipele da obiđete sve i vidite što je planirano", rekla je Mrak Taritaš. Naglasila je da će se na ISPU naći i sve javne rasprave o izmjenama prostornih planova, svaka izmjena i svaki novi prostorni plan. Kao značajnu novost istaknula je i odredbu po kojoj će područja na kojima su predviđene gospodarske zone prestati biti građevinska ako u pet godina ne započne njihovo osnovno komunalno opremanje.

ZAGREB - Kupnja borbenih vozila Patria najuspješniji je projekt modernizacije Oružanih snaga RH, izjavio je danas umirovljeni general Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga i član povjerenstva za nabavku Patrijinih vozila, koja je pod istragom finskoga pravosuđa zbog sumnje u korupciju. "Osobno smatram da tu nema elemenata kakvi su bili u Sloveniji, ni prema predsjedniku Mesiću ili ikome drugome, to je barem moja spoznaja", rekao je Lucić novinarima na obilježavanju 22. obljetnice Glavnog stožera, upitan za komentar novinskih napisa da je za korupciju u tom poslu osumnjičen i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Po njegovu tumačenju, finske sumnje vezane uz nabavku tih vozila vjerojatno započinju događajima u Sloveniji, a tvrdi kako osobno ne zna da se nešto oko toga događa i u Hrvatskoj. Napomenuo je kako je u sustavu obrane radio velik broj osoba - na razini Ministarstva obrane, Glavnog stožera, Ureda predsjednika te ministarstava vanjskih poslova i gospodarstva.

ZAGREB - Saborski klubovi podijelili su se danas u ocjeni treba li ublažiti uvjete za imenovanje u Državnu komisiju za kontrolu javne nabave, kako to predlaže Vlada izmjenama istoimenog Zakona. "Sve druge izmjene u tom Zakonu su 'smokvin list' za stvarnu izmjenu, a to je uhljebljenje nekih stranačkih ljudi", poručuje Ivan Šuker (HDZ). Ublažavanje uvjeta nije dobro, radno iskustvo je potrebno u takvo važnom području kakva je javna nabava, smatra i Krešimir Bubalo (HDSSB). HNS-ov Ivica Mandić pak u blažim uvjetima ne vidi ništa sporno. Ne mogu, kaže, uvjeti za imenovanja člana Komisije biti stroži, nego za imenovanje pojednih tijela u zakonodavnoj vlast. Vlada predlaže da predsjednik Komisije mora imati završen pravni studij, položen pravosudni ispit te najmanje deset godina rada u struci, od čega najmanje tri u području javne nabave. Do sada se tražilo deset godina radnog iskustva od položenog pravosudnog ispita. Za članove Komisije umjesto deset traži se osam godina rada u struci.

ZAGREB - Prigodnom svečanošću obilježena je danas u Hrvatskom vojnom učilištu 22. obljetnica Glavnog stožera Oružanih snaga RH, utemeljenog 21. rujna 1991. odlukom Predsjednika Republike u vrijeme eskalacije agresije pobunjenih Srba i JNA na Hrvatsku. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović tom je prigodom istaknuo kako je Glavni stožer središte stručnog i kvalitetnog upravljanja Oružanim snagama koje su bile važan akter u obrani Domovine, ali i u mirnodopskim zadaćama. "Glavni stožer je svojim moralnim, stručnim, kvalitetnim i predanim radom uvijek bio na visini zadaće pridonoseći razvoju zemlje i društva. Oružane snage su jamac hrvatske nezavisnosti i sigurnosti, ali i potpora građanima u slučaju elementarnih nepogoda. Oružane snage su pokazale izniman stupanj prilagodbe na društvene okolnosti", poručio je. Josipović je podsjetio da je u mirovnim misijama NATO-a i UN-a, na ponos Oružanih snaga i Hrvatske, do sada sudjelovalo više od šest tisuća pripadnika, a trenutno ih je angažirano oko 300.

ZAGREB - Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava predlaže stjecanje prava na starosnu mirovinu sa 41 godinom mirovinskog staža i 60 godina života te produženje dobne granice sa 65 na 67 godina starosti nakon 2030. godine. Prijedlogom zakona o mirovinskom osiguranju Ministarstvo mijenja i postojeću bonifikaciju ovisno o mirovinskom stažu zbog kasnijeg odlaska u mirovinu na način da se potiče duži rad. Također omogućava se korištenje starosne mirovine uz rad s nepunim radnim vremenom, izvijestio je glasnogovornik Ministarstva Krunoslav Vidić. Glede prijevremene starosne mirovine, predlaže se blaža, odnosno stroža penalizacija ovisno o duljini mirovinskog staža. U tijeku je izjednačavanje muškaraca i žena u prijelaznom razdoblju, uz produženje dobne granice do kraja 2029. godine, a od 2030. godine predviđa se podizanje dobne granice sa 60 na 62 godine života.

ZAGREB - Saborska oporba usprotivila se danas Vladinu prijedlogu zakona o prostornom uređenju, ocijenivši kako je riječ o oduzimanju ovlasti gradova i općina i protuustavnom prijedlogu. "Izdvojena gospodarska područja izvan naselja do sada su definirale jedinice lokalne samouprave, a sad će to činiti Vlada", rekao je Branko Bačić (HDZ), upozorivši kako je predloženi zakon predvidio da Vlada uredbom propisuje i objekte javne namjene. Predloženi zakon nazvao je ustavno upitnim. "Središnja vlast ima zakone, strategiju, vlada donosi uredbe, Ministarstvo pravilnike i time se definira zakonodavni okvir. Ovim ulazimo poprijeko u taj sustav i kažemo - mi ćemo iz središnje vlasti utvrditi gdje će što biti", ocijenio je Bačić. Da Vlada želi smanjiti ovlasti lokalne samouprave smatra i njegov stranački kolega Josip Borić. Laburist Branko Vukšić ocijenio je, pak, da svi zakoni koje Vlada šalje u Hrvatski saboru idu u smjeru centralizacije. Petar Baranović (HNS) smatra, međutim, da je razdvajanje ovlasti države, županija i lokalne samouprave najveća vrijednost predloženog zakona. Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš odbila je tumačenja da zakon centralizira odlučivanje u prostornom planiranju.

VARAŽDIN - Dodjelom nagrade „Ivan Lukačić“ ruskom ansamblu „Musica Antiqua Russica“ te nagrade „Jurica Murai“ ruskom violinistu Dmitriju Sinkovskom i britanskom čembalistu i pijanistu Richardu Egarru, večeras su završene 43. Varaždinske barokne večeri. Ansambl „Musica Antiqua Russica“ iz Sankt Petersburga, koji je nagradu dobio za najviši izvodilački domet, varaždinskoj publici se predstavio bogatim repertoarom ruske i talijanske glazbe 18. stoljeća. Tročlani žiri nagrade „Ivan Lukačić“, u sastavu dr. Zdenka Weber, muzikologinja Nataša Maričić i prof. Predrag Šantek, u obrazloženju ističe kako je ruski ansambl pokazao ne samo dobro poznavanje stilskih značajki glazbe već je i svaki od članova ansambla odličan solist. Dobitnici nagrade „Jurica Murai“ za najbolju interpretaciju su Dmitri Sinkovski, ruski violinist, i Richard Egarr, britanski čembalist i pijanist. Zemlja partner ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri bila je Rusija, a većina djela ruskih glazbenih ansambala bila je premijerno izvedena u Hrvatskoj.

DUBROVNIK - Dubrovnik bi uskoro mogao biti uključen u reli Bad Homburg - Monte Carlo, koji se održava od 1911. godine, rekao je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Andro Vlahušić, dodajući kako je o tome bilo riječi na prošlotjednom sastanku s čelnicima FIA-e. Prijedlog je podupro i gradonačenik Bad Homburga Michael Corwisi, te kako je rekao Vlahušić, za nekoliko bi godina reli mogao biti turistička atrakcija na Mediteranu. Andro Vlahušić bio je na potpisivanju ugovora o vrijednoj donaciji koju su potpisali predsjednica udruge Croatien Hilfe iz prijateljskoga grada Bad Homburga Olga Stoss, ravnateljica Ženskog učeničkog doma Paola Di Rossa, časna sestra Meri Muše i direktor tvrtke Građevinar Quelin Nikola Bakija. Riječ je o donaciji od 500 tisuća kuna koja je namijenjena ugradnji solarnog sustava na Ženski učenički dom.

RIJEKA - Sastanak Upravljačkog odbora projekta HAZADR „Jačanje operativne spremnosti za borbu protiv onečišćenja mora uljima, opasnim i štetnim tvarima na Jadranu“, vrijednog više od tri milijuna eura, počeo je danas u Rijeci. Riječ je o projektu sufinanciranom novcem iz IPA programa jadranske prekogranične suradnje u kojemuPrimorsko-goranska županija sudjeluje s partnerima iz Italije, Slovenije, Crne Gore i Albanije. Projektom se želi unaprijediti stručnost i spremnost u regijama i županijama kad je riječ o intervencijama na moru u slučaju onečišćenja većih razmjera. Kako je najavljeno, u sklopu projekta u Rijeci će biti osnovan Edukacijsko-istraživački centar za borbu protiv onečišćenja mora uljima te opasnim i štetnim tvarima na Jadranu.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙