FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor raspravlja o zakonu o prostornom uređenju

Autor: ibob
ZAGREB, 2. listopada 2013. (Hina) - Hrvatski sabor poslijepodne je počeo raspravu o prijedlogu zakona o prostornom uređenju, a ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kao najveću vrijednost tog zakona istaknula je Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU), pohvalivši se da je u njemu već više od pola prostornih planova.

"Svatko će u bilo kojem času moći doći do podataka o tome što se na njegovoj nekretnini planira, a danas za to morate okrenuti tri telefona i potrošiti jedne cipele da obiđete sve i vidite što je planirano", rekla je Mrak Taritaš.

Naglasila je da će se na ISPU naći i sve javne rasprave o izmjenama prostornih planova, svaka izmjena i svaki novi prostorni plan.

Kao značajnu novost istaknula je i odredbu po kojoj će područja na kojima su predviđene gospodarske zone prestati biti građevinska ako u pet godina ne započne njihovo osnovno komunalno opremanje.

"Planirani hektari moći će se preseliti na drugu lokaciju, čime želimo osigurati racionalno upravljanje prostorom", rekla je ministrica.

Naglasila je kako zakon propisuje i odgovornost onih koji izdaju dokumente, ocijenivši da "danas imamo formalnu, ali ne i suštinsku odgovornost".

Obrazložila je kako će projektanti svojim potpisom jamčiti da je projekt usklađen sa zakonom.

Ministarstvo će, u slučajevima kad poništi rješenje u prvom stupnju, a zatim mu se ponovno vrati isto rješenje, moći pokrenuti postupak protiv onoga tko je takvo rješenje potpisao.

"Imamo slučajeva da se po pet - šest puta predmeti riješe na jedan način u prvom stupnju, Ministarstvo poništi i vrati na ponovni postupak, a prvostupanjsko tijelo ne radi u skladu sa onim što je Ministarstvo reklo", objasnila je ministrica.

Kazala je kako će se stegovni postupak moći pokrenuti i protiv referenta koji izda lokacijsku dozvolu na prostoru na kojem ju nije moguće izdati.

Zakon uvodi i novi sustav prostornog planiranja, u kojem će državni prostorni plan definirati objekte od važnosti za državu - poljoprivredno i šumsko zemljište, infrastrukturu i gospodarske zone važne za razvoj države.

Ministrica Mrak Taritaš je naglasila kako će to biti mali broj zona, a koliko točno definirat će se strategijom razvoja prostornog planiranja.

Županijski prostorni planovi definirat će objekte i zahvate važne za županiju, a gradovi i općine suvereno će upravljati svojim građevinskim područjima.

Lokalna zajednica sama će definirati i gospodarske zone do određene površine, koje se sada definiraju županijskim prostornim planom.

(Hina) xibob ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙