FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 2. listopada 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Internetski servis YouTube planira uspostaviti glazbenu nagradu YouTube Music Awards, objavljeno je na službenom blogu servisa i prvi put bit će dodijeljena u New Yorku 3. studenoga. Na svečanosti na kojoj će se nagradama odati priznanje umjetnicima i pjesmama koje su korisnici YouTubea pretvorili u hitove tijekom protekle godine nastupit će i lady Gaga, Eminem i Arcade Fire, prenosi BBC. Nominacije će se odabrati na temelju broja pregledavanja i dijeljenja videa tijekom protekle godine. YouTube tvrdi da mjesečno ima milijardu korisnika. Oni će biti pozvani da odaberu pobjednike tako da dijele njihova imena po društvenim mrežama. Svečanost će biti prenošena online a nominacije će se objaviti 17. listopada. Voditelj svečane dodjele bit će američki glumac Jason Schwartzman.

SYDNEY - Holivudska zvijezda Angelina Jolie režirat će svoj novi film "Unbroken" u Australiji na lokacijama u Sydneyu i ruralnim dijelovima New South Walesa, objavljeno je u utorak. Film čija je radnja smještena u Drugi svjetski rat drugi je izlet glumice u redateljske vode nakon filma "U zemlji krvi i meda" snimljenog 2011. Glumica je s djecom proteklih tjedana u Australiji gdje razgledava lokacije za snimanje filma. Zamjenik predsjednika vlade New South Walesa Andrew Stoner kazao je kako će produkcija Universal Pictures donijeti milijune dolara prihoda toj saveznoj državi i stvoriti najmanje 300 novih radnih mjesta. "Te odlične vijesti potvrđuju međunarodni status NSW-a kao najbolje australske lokacije za velike filmske produkcije i pokazuje da produkcija filmova kod nas ima svjetske standarde," dodao je. "Unbroken" temeljen na knjizi Laure Hillenbrand prati nevjerojatni život olimpijca i ratnog heroja Louisa Zamperinija koji je s još dva člana posade preživio na splavi 47 dana nakon pada zrakoplova kada ga je pronašla japanska mornarica i zarobila. Knjiga je bila na vrhu top liste bestselera New York Timesa 146 tjedana zaredom i jedna je od najbolje prodavanih knjiga od 1942. kada se popis počeo objavljivati. Naslovnu ulogu u filmu će glumiti Jack O'Connell a u glumačkoj ekipi bit će i Garrett Hedlund, Domhnall Gleeson i Finn Wittrock.

ZAGREB - Najbolja zemlja za život starijih osoba u svijetu je Švedska, pokazao je indeks Global Age Watch, a Hrvatska je među 91 zemljom obuhvaćenom istraživanjem na 41. mjestu. Indeks, kojeg je humanitarna organizacija HelpAge International izradila u suradnji s UN-om, trebao bi služiti vladama da vide koliko su uspješne u svojoj politici prema starijem stanovništvu. Prema istraživanju Hrvatska je od maksimalnih 100 bodova, koji čine idealnu zemlju za život starijih, prikupila 53,1 bod. U kategoriji zdravlja starijih, u kojoj je ostvarila najbolji rezultat, Hrvatska je na 43. mjestu jer osobe starije od 60 godina mogu prosječno očekivati još 21 godinu života. Istraživanje pokazuje da 97,5 posto osoba starijih od 50 godina u Hrvatskoj, u odnosu na one u dobi od 35 do 49, vjeruje da njihov život ima smisla. Hrvatska je na 51. mjestu po sigurnosti prihoda starijih a organizacija napominje da nešto manje od četvrtine starijih osoba u našoj zemlji živi u relativnom siromaštvu. Najlošiji plasman Hrvatska je ostvarila u kategoriji kvalitete društvenog okruženja i tu je na 57. mjestu. 69 posto osoba starijih od 50 godina ima članove obitelji i prijatelje na koje se može osloniti u nevolji, 65 posto zadovoljno je pristupačnošću javnog prometa, 63 posto osjeća je sigurno dok se samo šeta, a tek 46 posto ljudi starijih od 50 zadovoljno je svojim građanskim slobodama. Nakon najbolje Švedske slijede Norveška, Njemačka i Nizozemska a najgore mjesto za život starijih osoba je Afganistan na 91. mjestu, a prije njega su Tanzanija i Pakistan.

LONDON - Londonska policija počela je ovog ljeta loviti lopove korištenjem nevidljive boje koja je donijela prvi ulov - 28-ogodišnjeg provalnika osuđenog na dobrovoljni rad i novčanu kaznu zbog provale u parkirano vozilo. Policija je po Londonu razmjestila vozila koja obojaju lice provalnika zelenom bojom vidljivom tek pod ultraljubičastim svjetlom. Sud je utvrdio da je Yafet Askale kriv za provalu u vozilo i krađu predmeta iz njega nakon što je policija kao dokaz uvela fotografije na kojima je njegovo lice prekriveno bojom i osudio ga na 49 sati dobrovoljnog rada za dobrobit zajednice i 400 funta (3.600 kuna) kazne. Policija je upozorila kako je širom grada razmjestila takve stupice.

WASHINGTON - Američka televizijska kuća CNN odustala je od snimanja dokumentarca o bivšoj američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton nakon što je nesuđeni redatelj filma objavio kako je bio izložen pritisku iz dvije najveće američke političke stranke. Charles Ferguson u blogu je napisao kako su svi potencijalni sugovornici iz redova demokrata odbijali njegove pozive na razgovor dok su republikanci prigovarali snimanju takvog filma optužujući ga da se pokušava umiješati u sljedeće predsjedničke izbore 2016. u kojima bi se mogla natjecati i bivša prva američka dama. "Nijedna stranka nije željela snimanje toga filma", napisao je Ferguson koji je odmah nakon što je potpisao ugovor o snimanju filma počeo dobijati poruke i pozive suradnika Hillary Clinton a sljedećih mjeseci nije uspijevao dogovoriti nijedan razgovor. "Kad sam kontaktirao ljude zbog intervjua otkrio sam da nitko ali baš nitko nije bio zainteresiran za snimanje toga filma. Ni demokrati ni republikanci i svakako nitko tko radi s Clintonovima, želi kontakte s njima ili sanja o mjestu u administraciji Hillary Clinton", napisao je Ferguson. Američki politički krugovi i javnost očekuju da će se Hillary kandidatirati u utrci za predsjedničku nominaciju demokrata za predsjedničke izbore 2016. Ona je kazala kako još razmišlja o tome.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙